Succé för svenska hästspelet

Det svenskutvecklade hästspelet Star Stable blir allt populärare och galopperar nu in på den stora brasilianska marknaden.

Spelet väntas i år dra in cirka 140 miljoner kronor och bolaget bakom räknar med att redovisa sin första vinst.

Fyra år efter det att den första versionen av Star Stable släpptes brett har antalet registrerade användare passerat sju miljoner. Omkring 400 000 spelar varje månad och runt hälften av dessa är betalande användare. Den absoluta merparten är unga tjejer.

Även antalet anställda i Star Stable Entertainment, som utvecklar spelet, har ökat stadigt och är nu över 70 personer.

– Kaffemaskinerna blir större och mötena fler, konstaterar vd Fredric Gunnarson.

Svarta siffror

Han räknar med att omsättningen ska öka från 89 miljoner kronor 2015 till "bortåt 140 miljoner" i år och att resultatet blir positivt, efter minusresultat ända sedan starten.

– Vi har under alla år återinvesterat all vinst i produkten. Men i år så börjar det bli svarta siffror.

I och med den kraftiga tillväxten har bolaget på kort tid seglat upp som en av de största spelutvecklarna i Sverige, även om det är en bra bit kvar till Mojangs (Minecraft) och Kings (Candy Crush Saga) miljardintäkter.

Den största marknaden för Star Stable är USA, där omkring en tredjedel av de aktiva spelarna finns. Men spelet finns på elva språk och den geografiska expansionen fortsätter. Närmast ska spelet släppas på turkiska och portugisiska. Den sistnämna lanseringen är inte riktad mot Portugal i första hand, utan den mycket större spelmarknaden Brasilien.

Hängivna spelare

I marknadsföringen får Star Stable gratis draghjälp från en stor grupp hängivna spelare, som laddar upp Youtubefilmer och bloggar om sina äventyr i spelet.

– Det betyder jättemycket, det är väldigt smickrande och roligt att det är sådant stort engagemang världen över, säger Gunnarson.

Även om hästspelet växer så det knakar så ska verksamheten breddas framöver. I våras började Star Stable Entertainment rekrytera ett nytt team av utvecklare, som ska skapa ett nytt spel. Precis som Star Stable ska det nya spelet – liksom alla framtida spel, enligt Gunnarson – utspelas på den fiktiva ön Jorvik.

– Men det ligger ett drygt år bort innan det kommer ut. Det är för långt bort för att gå in på detaljer.

TT