"Fällande dom slutet för Myanmars demokrati"

Inifrån ett ökänt dissidentfängelse i Myanmar inväntar två journalister sin dom.

Men bland de som kritiserar att Reutersreportrarna ställs inför rätta har domen redan fallit: Anses journalisterna skyldiga är det slutet för landets demokratisering.

De båda journalisterna Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år, står åtalade för att ha tagit emot hemliga statliga dokument i samband med en undersökning av mord på tio rohingyer under en militärattack. Vid rättegången i Myanmars (Burmas) största stad Rangoon hävdade åklagaren att de båda journalisterna, som arbetade på uppdrag av nyhetsbyrån Reuters, haft uppsåt att skada nationen.

Ödesdom

Domen som väntas under måndagen ses som ett eldprov för pressfriheten i Myanmar, där den politiska utvecklingen de senaste åren fått växande internationell kritik. Förhoppningarna om demokratisering har grusats och inbördeskriget i landets västra del har blivit allt grymmare, något som tvingat hundratusentals människor från den muslimska minoriteten rohingya på flykt.

FN befarar att det pågår folkmord på rohingyer och landets ledare Aung San Suu Kyi, som var demokratikämparnas stora hopp, beskylls för att inte stå upp för de ideal som hon bland annat fått Nobels fredspris för.

Och det finns kopplingar mellan den infekterade konflikten och mediernas minskade manöverutrymme.

– Journalister är förbjudna att komma in i Rakhinestaten, där den misstänkta etniska rensningen av muslimer pågår. De kan inte rapportera om vad som händer – det är en vit fläck på kartan, säger Daniel Bastard, Asienchef för Reportrar utan gränser (RSF).

Men genom satellitbilder och vittnesmål når fruktansvärda historier ut till allmänheten om det som nu är en av världens allvarligaste pågående flyktingkriser.

"Fantastisk reporter"

Situationen för alla journalister i Myanmar har blivit svårare. Efter att i flera år klättrat i RSF:s pressfrihetsindex dök landet flera placeringar 2018.

Listan kan göras lång över de journalister som gripits för att ha ifrågasatt regimen.

– I fallet med Reutersjournalisterna var det en fälla gillrad av polisen. En av poliserna erkände till och med det, men då fängslades han, hävdar Daniel Bastrad.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo kämpade för etiska principer, berättar journalisten Ye Mon Tun för TT på telefon från Rangoon. Han är reporter på magasinet Frontier och god vän med Wa Lone.

– Han är en fantastisk reporter, som alltid drömt om att göra granskade journalistik och vägrade skriva sådant som känns som reklam, säger Ye Mon Tun.

Han hälsade nyligen på sin kollega i Inseinfängelset, känt för att ha hyst dissidenter under militärjuntan och för tortyr och våld. Men journalisterna mår bra, efter omständigheterna.

– Vi hoppas att de släpps nu, men så blir det nog inte. Jag tror att de kommer att få mellan sju och tio års fängelse, säger Ye Mon Tun.

Avskräckande exempel

Med åtalet mot Reutersjournalisterna vill regimen skrämma andra som vill undersöka dens illdåd, anser Daniel Bastard.

Han är tveksam till om de har en chans att frias – trots att bevisen mot dem är svaga och världens fördömande av målet hårt. I värsta fall kan de få 14 års fängelse, som är maxstraffet i den aktuella lagen från kolonialtiden.

– En fällande dom skulle innebära slutet för Myanmars demokratisering, som jag ser det. Symboliskt är den här domen väldigt viktig. Om man inte tillåter fri press, då kan man inte säga sig hålla fria val, säger Daniel Bastard.

TT