Detta är en artikel från TT.

300 gripna vid protester mot ny säkerhetslag

Telegram från TT / Omni
1 July 2020, 06.42, uppdaterad 1 July 2020, 15.49

Över 300 personer har gripits i Hongkong vid protester mot den omstridda nationella säkerhetslagen, som trädde i kraft sent på tisdagskvällen.

Tusentals personer har demonstrerat mot vad som beskrivs som slutet för Hongkongs självständighet. Demonstranterna möttes av tårgas och vattenkanoner.

Säkerheten var under onsdagsmorgonen hög runt Hongkongs regeringskvarter. Vid en flaggceremoni för att fira det brittiska överlämnandet av Hongkong till Kina den 1 juli 1997 hyllade stadens Pekingvänliga ledare Carrie Lam lagen som det viktigaste utvecklingssteg som regionen har tagit sedan dess.

– Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system, sade hon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Upp till livstid

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas, enligt Hongkongpolisen. Bara timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Den gripne höll upp en flagga med texten "Självständighet för Hongkong", enligt polisen, som lagt ut en bild på mannen på sitt Twitterkonto. Reuters rapporterar dock efter närmare granskning av bilden att flaggan innehåller ytterligare text, nämligen orden "nej till" i finstilt, alldeles före slagordet för självständighet. Det är oklart huruvida detta kommer att påverka polisens bedömning.

Trots hot om hårda straff för den som bryter mot lagen har demonstranter fortsatt strömma ut på gatan. Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra dem.

– Jag är rädd för att kastas i fängelse, men jag är tvungen att stå upp i dag, för rättvisans skull, säger en 35-årig demonstrant till Reuters.

300 gripna

Sammanlagt över 300 personer har gripits anklagade för bland annat olovlig sammankomst, förargelseväckande beteende och brott mot den nya säkerhetslagen, skriver Hongkongpolisen på Twitter. Av de 300 frihetsberövade uppges nio ha gripits för att ha brutit mot säkerhetslagen.

En polis har skurits i axeln med någon form av vasst föremål, enligt polisen.

När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetslagen inskränker Hongkongbornas rättigheter och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum. Lagtexten är till och med hårdare än vad många befarat, enligt Donald Clarke, expert på kinesisk rätt vi George Washington-universitetet i Washington DC.

– Om du någonsin har sagt något som skulle kunna reta upp Kinas eller Hongkongs myndigheter, håll dig borta från Hongkong, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Straffen i den nya säkerhetslagen kan vara upp till livstids fängelse, enligt Reuters, och lagen övertrumfar befintlig lagstiftning i den särskilda administrativa regionen. Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av "komplexa" fall som hotar rikets säkerhet.

Tillbakavisar kritiken

Från omvärlden fortsätter fördömanden att trilla in. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger i ett tal till brittiska parlamentet att säkerhetslagen är ett tydligt och allvarligt brott mot det sino-brittiska överlämningsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnande av sin tidigare kronkoloni till Kina 1997.

Regeringen i London har tidigare sagt att man vill granska lagtexten närmare innan man slår fast huruvida Kina gjort sig skyldigt till brott mot överlämningsavtalet.

– Den (lagen) är i strid med Hongkongs höga grad av självständighet och står i direkt konflikt med Hongkongs grundlag. Lagen hotar dessutom de fri- och rättigheter som skyddas av överlämningsavtalet, säger Johnson.

– Vi har gjort klart att om Kina fortsätter på den inslagna vägen kommer vi att öppna en ny väg för alla med British National Overseas-status att komma till Storbritannien, vilket ger dem viss möjlighet att stanna, bo och arbeta i Storbritannien, och därefter ansöka om medborgarskap. Och det är just vad vi ska göra nu, fortsätter han.

Kina: Angår inte er

Kina tillbakavisar den internationella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi har all rätt att införa strafflagstiftning, straffrättsliga förfaranden och nationell säkerhetslagstiftning, samt andra lagar i Hongkong, fortsätter han.

Rättad: I tidigare versioner av denna text har ett felaktigt datum angivits i faktarutan om när den nya lagen trädde i kraft.

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Sedan Kinas planer på att införa den nya nationella säkerhetslagen blev kända har protesterna i Hongkong tagit ny fart. Kina anser att den nya säkerhetslagen behövs för att återfå stabiliteten i den särskilda administrativa regionen.

Sent på kvällen den 30 juni, lokal tid, trädde lagen i kraft.