Foto: Johan Nilsson/TT

65-plussare snabba att boka vaccinering

Innan Region Stockholm erbjöd vaccinering för personer som fyllt 65 år var omkring hälften av veckans vaccinationstider obokade.

Det var först när den nya åldersgruppen fick chansen att boka som tiderna började fyllas.

Telegram från TT / Omni
15 april 2021, 06.30

Omkring 8 000 av veckans 15 000 vaccinationstider i Stockholms län stod fortfarande obokade under torsdagsmorgonen, rapporterar TV4 Nyheterna.

Föreningen SPF Seniorerna säger att många av dess medlemmar inte känner till vaccinationserbjudandet.

– Man har ju totalt misslyckats med att få ut informationen. Man har gått ut på nätet men man inser inte att man i seniora kretsar inte är lika digitala som i resten av samhället, säger SPF:s generalsekreterare Peter Sikström till TV4.

Men Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg anser att man har informerat på många olika sätt, även om man alltid försöker bli bättre.

Peter Sikström är också kritisk mot att bokningssystemen är krångliga, eftersom de kräver inloggningar, något som många i den aktuella generationen inte är vana vid.

Senare under torsdagseftermiddagen meddelade Region Stockholm att betydligt fler tider bokats under dagen efter att personer födda 1956 eller tidigare erbjuds vaccin.

– Det hände en hel del nu när vi tillät personer över 65 att vaccinera sig, säger Erik Magni, pressansvarig på Region Stockholm.

Under några timmar bokades cirka 5 600 tider och bara cirka 2 000 av veckans vaccinationstider var lediga.