Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/TT

69 kommuner berörda av utbrott på Hurtigruten

Norska Folkhälsoinstitutet uppmanar 69 kommuner att följa upp närmare 400 personer som har kryssat med Hurtigruten tidigare i juli och misstänks ha utsatts för smittorisk.

Telegram från TT / Omni
01 aug. 2020, 10.26

"Det är redan ett stort utbrott och vi är oroliga för ytterligare spridning", säger Folkhälsoinstitutets avdelningsdirektör Line Vold i ett pressmeddelande.

Larmet kommer sedan Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen i fredags försattes i karantän i Tromsø, efter att fyra personer i besättningen insjuknat i covid-19. När samtliga provsvar nu har kommit tillbaka har den siffran stigit till 36.

33 av de smittade är från Filippinerna medan två andra är från Norge respektive Tyskland. Nationaliteten på den sista smittade är inte känd.

Inte fått kontakt

De runt 120 resterande besättningsmedlemmarna har testats negativt men alla i personalen hålls kvar i karantän ombord.

Sammanlagt 177 passagerare på kryssningen, med destination Svalbard, har fått gå i land. Tills vidare får ingen – inte heller passagerare som hör hemma i andra delar av Norge – lämna staden.

Passagerarna fick kännedom om utbrottet först efter att fartyget lagt till i Tromsø, och staden har fortfarande inte fått kontakt med ett fyrtiotal av dem.

Nu befarar kommunstyrelsens ordförande Gunnar Wilhelmsen (Ap) att smittade passagerare hann sprida viruset i staden innan de nåddes av informationen, med ett potentiellt utbrott som följd.

– Vi måste vara förberedda på att det kan ske, säger han till lokaltidningen Nordlys.

"Lätt att se tillbaka"

Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam menar att företaget följt alla regler och rekommendationer men menar ändå att utbrottet kunde ha hanterats bättre.

– Det är lätt att se tillbaka och säga att baserat på det vi vet i dag så hade vi hanterat den situationen annorlunda, säger han på en presskonferens.