Löfven utesluter inte asylläger utanför EU

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte tanken på asylläger utanför EU, en fråga som väntas komma upp på EU-toppmötet nästa vecka.

– Det beror alldeles på hur det organiseras, säger han till TT.

Stefan Löfven är skeptisk till att EU-länderna lyckas komma överens om asylpolitiken under toppmötet i Bryssel.

Att flera länder verkar slå in på en hårdare linje i migrationspolitiken minskar chanserna ytterligare.

– Det är klart att det gör ansträngningen ännu svårare. Men det är ändå så att problemet ligger där och vi blir liksom inte av med det för att några länder tittar bort. Här måste det finnas en lösning, för frågan i sig själv, men också för EU:s styrka. Hittar vi inte en lösning så försvagas EU, säger Löfven.

Kräver värdig behandling

Enligt ett utkast till slutsatser för toppmötet, som nyhetsbyrån Reuters läst, kommer EU-ledarna ta ställning till ett förslag om asylläger utanför EU. Tanken är att det i lägren, som exempelvis kan ligga i Nordafrika, ska avgöras om en asylsökande är en flykting eller om det rör sig om en ekonomisk flykting. Förhoppningen är att detta ska få färre att genomföra den farliga resan över Medelhavet.

– Vi måste se över det. Det måste i grund och botten vara en mänsklig, värdig behandling av alla människor. Det gäller också flyktingar, det är vår utgångspunkt, säger Löfven.

Sverige kommer dock inte acceptera förslaget villkorslöst.

– Då gäller det att det ska vara väldigt bra samarbete med (FN:s flyktingorgan) UNHCR och (FN:s migrationsorgan) IOM. Men jag behöver sätta mig in mer i detalj vad förslaget är, säger Löfven.

TT: Du utesluter det inte?

– Det beror alldeles på hur det organiseras och vad det blir i för form. Grunden måste vara ett människovärdigt mottagande.

Stor splittring

Det råder stora motsättningar inom EU i asylpolitiken. Sverige driver linjen med en tvingande omfördelning av flyktingar, där alla länder måste ta emot flyktingar när ett EU-land utsätts för en flyktingvåg. Italiens nya regering har signalerat en hårdare ton, och nyligen stoppades räddningsfartyget Aquarius från att lägga till i Italienska hamnar. Och i Tyskland, som delat Sveriges ståndpunkt att alla länder ska dela på ansvaret, pressas förbundskansler Angela Merkel nu av ett stort inrikespolitiskt bråk om asylpolitiken. Regeringspartnern CSU vill att asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen.

Stefan Löfven säger att Sverige är beredd att kompromissa.

– Men då måste andra visa vad man är beredd att göra. Vi måste på något sätt ta ett gemensamt ansvar för en gemensam utmaning. Det går inte att några få länder ska ta de tuffa frågorna och andra bara vara med på de lätta frågorna. Så på något sätt måste det gemensamma ansvaret tas, och det kan man säkert hitta olika former för. Men det gemensamma ansvaret är viktigt för oss, säger han.

TT