Hultqvist: Ryska robotar provokation

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reagerar nu på Rysslands beslut att flytta avancerade robotar som kan bära kärnvapen till Kaliningrad.

– Det är att betrakta som en provokativ signalpolitik, säger han till TT.

Regeringen har känt till att Ryssland tidigare aviserat att man inom ramen för sina militärplaner avser att placera ut de så kallade Iskander-robotarna till Kaliningrad som en del av sin övningsverksamhet. Enligt Dagens Nyheter skedde detta i fredags under skydd av ryska jaktflygplan, som då ska ha kränkt finskt luftrum.

Robotarna har en räckvidd på omkring 40 mil och kan styckas med kärnvapen.

– Det här är något som vi betraktar som en provokativ signalpolitik i grunden, eftersom det skapar ett skarpare läge i hela den här regionen. Särskilt som det här handlar om möjliga kärnvapenbärare, vilket ger det här en extra dimension, säger Peter Hultqvist.

– De säger själva att det är att betrakta som en markering mot Nato och militär närvaro i Baltikum och Polen. Då ska man komma ihåg att den militära närvaro som Nato har bygger på önskemål från de här länderna. Och det i sin tur är en konsekvens av den annektering som skett av Krim och den väpnade konflikt som pågår i Ukraina och den samlade ökade övningsverksamheten från den ryska sidan, säger Hultqvist.

TT