Foto: Niall Carson/AP/TT

Abort tillåts i Nordirland

Vid midnatt blev aborter och samkönade äktenskap lagliga i Nordirland. Då löpte tidsfristen ut för lokala politiker att stoppa lagändringarna som den brittiska regeringen införde i somras.

Telegram från TT / Omni
22 okt. 2019, 01.32

I juli i år godkände den brittiska regeringen en avkriminalisering av abort och att det ska finnas tillgång till lagliga aborter i Nordirland, för att vara i linje med andra områden inom Storbritannien. Dessutom ska det öppnas för samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

De nya lagarna kunde införas då områdets lagstiftande församling, Northern Ireland Assembly, brutit ihop i januari 2017.

Församlingen samlades kort på måndagen, men utan stöd från oppositionen kunde man inte stoppa lagändringarna.

Julian Smith, Storbritanniens Nordirlandsminister, säger att i praktiken ska aborter kunna utföras i Nordirland senast från den 31 mars 2020. Och de nya lagarna kring samkönade relationer ska vara färdigformulerade till senast den 13 januari.

– Detta innebär att de första borgerliga samkönade äktenskapen kommer att kunna genomföras under alla hjärtans dag-veckan 2020, säger Smith.

Abort var tidigare bara tillåtet i Nordirland om det var fara för moderns liv. Trycket för att avskaffa de stränga lagarna har ökat, inte minst sedan grannen Irland infört en liberalare abortlagstiftning.