Detta är en artikel från TT-Reuters.

Afghansk provins flyttar fram val efter dåd

Telegram från TT / Omni
19 October 2018, 05.42

Afghanistans stundande parlamentsval flyttas fram i Kandahar efter mordet på provinsens inflytelserika polischef.

Kampanjandet inför Afghanistans flera år försenade parlamentsval har kantats av en rad attacker. Hundratals människor har fått sätta livet till, varav flera kandidater.

Trots det har myndigheterna insisterat på att det ska genomföras som planerat på lördag.

Men efter att Kandahars polischef Abdul Raziq på torsdagen dödats i en attack, efter ett möte där flera högt uppsatta militärer deltog, anser valkommissionen att valet inte kan hållas som planerat i provinsen. Det flyttas nu fram en vecka, meddelar en talesperson för kommissionen.

"Förlorat en patriot"

Raziqs död har chockat det krigströtta landet, och väckt oro för att attacken i än högre grad kan komma att avskräcka väljare från att ge sig ut till valurnorna. På plats under attacken fanns också den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan. Han klarade sig dock oskadd.

Miller besökte under fredagen en afghansk säkerhetskontroll i Kabul och sade då att han inte trodde sig vara mål för attacken.

"Afghanistan har förlorat en patriot. Det goda han gjort för Afghanistan och det afghanska folket kan inte bli ogjort", skriver Miller på Twitter om Raziq.

Hårda tag

Utöver sin roll som polischef i Kandahar var Raziq en av de mer inflytelserika personerna i afghansk politik och hade gjort sig känd för hårda tag mot talibanerna, vilket även föranlett kritik. FN:s kommitté mot tortyr hävdade i fjol att han medverkat i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive utomrättsliga mord och hemliga interneringscenter.

Under fredagen greps tre personer, misstänkta för dådet, som talibanerna, sagt sig ligga bakom. Talibanerna bojkottar valet och har hotat att stoppa det med alla medel. På fredagen uppmanade rörelsen återigen afghanerna att stanna hemma på valdagen.

Bakgrund: Afghanistans parlamentsval

Afghanistans parlamentsval äger rum den 20 oktober, utom i provinsen Kandahar, där det flyttats fram en vecka efter ett attentat i torsdag. Närmare nio miljoner afghaner är röstberättigade och runt 2 500 kandidater tävlar om de 249 platserna i parlamentets underhus.

Valet hade utlysts till senast i juni 2015. Men det politiska dödläge som rått sedan presidentvalet 2014, i kombination med det upptrappade våldet, har gjort att man tvingats skjuta upp det flera gånger.

Myndigheterna har insisterat på att valet denna gång verkligen kommer att bli av, trots rapporter om en rad brister i förberedelserna, anklagelser om valfusk och en upptrappning av våldet.

Talibanerna har svurit att sabotera processen. Rörelsen lovar visserligen att försöka undvika civila offer men hotar att attackera de regeringssoldater som ska försöka garantera väljarnas säkerhet. De anser att valet är en konspiration från USA i syfte att lura afghanerna att tjäna utländska intressen.

Omkring 54 000 soldater kommer att bevaka vallokalerna under valdagen.

På lördag hålls förutom val till det nationella parlamentet även val av styren i landets distrikt. Det är tänkt att presidentval ska hållas nästa år.

Källa: Reuters, Utrikespolitiska institutet