Foto: Stina Stjernkvist/TT

AIK vidare i Champions League-kvalet

En dubbel av Henok Goitom och ett straffmål av Sebastian Larsson.

Det gör att AIK:s Champions League-dröm lever.

– Nu kommer det bara bli tuffare och tuffare, säger Sebastian Larsson efter 3–1 i returmötet med Ararat-Armenia i första kvalrundan till Champions League.

Telegram från TT / Omni
17 juli 2019, 20.58

Första mötet i Armenien blev ingen rolig historia för AIK. Insläppt mål efter tre minuter, högerbacken Robert Lundström utvisad efter 13 och förlust med 1–2.

Inför returen på Friends arena var det därför bara en sak som gällde:

Seger, annars var CL-resan över för i år.

Mållöst i halvtid

AIK inledde bra, hade mycket boll och radade upp ett par halvchanser och hörnor – men gästerna från Armenien var inte ofarliga. Laget stack upp vid några tillfällen och testade Oscar Linnér i AIK-målet, där 22-åringen bland annat tvingades plocka ett tungt distansskott från mittfältaren Kódjo Alphonse i matchminut 24.

Men det var AIK som hade de hetaste lägena. Sebastian Larsson hade bland annat en hörna som tvingade ryske keepern Dmitry Abakumov till en fotparad i 25:e, och fem minuter före paus styrde anfallsstjärnan Chinedu Obasi en boll strax utanför stolpen.

Ändå var det bara 0–0 i halvtid.

Drömstart på andra

Där och då var AIK utslaget ur CL.

Men om det fanns oro bland supportrarna när andra halvlek drog i gång ändrades den känslan snabbt till lättnad. Tacka Henok Goitom för det.

AIK-kaptenen, som gjorde sitt första mål för säsongen mot Elfsborg i lördags, nätade två gånger om i inledningen av andra och fick hemmapubliken att explodera i glädjeyra. Först, efter bara 55 sekunder, mötte Goitom ett inlägg från vänsterkanten från nyinbytte Rasmus Lindkvist och bredsidade in bollen vid första stolpen. Och sedan, i minut 52, slog anfallaren till igen då han mötte ett nytt inlägg från kanten och nickade in 2–0 i bortre.

Jublande sjönk han ner på knä i gräset och knöt näven, innan lagkamraterna kastade sig över honom i en glädjehög.

Och det skulle komma mer.

"Tuffare och tuffare"

Med dryga timmen spelad gick Heradi Rashidi omkull i straffområdet, domaren pekade på elvameterspunkten – och Sebastian Larsson klev fram. Distinkt, och välplacerat, tryckte mittfältsstjärnan in 3–0 i högra hörnet.

Då var det få av de 11 382 åskådarna på läktarna som tvivlade på AIK-avancemang. Men en Ararat-reducering i 77:e gav ny nerv i matchen.

Då var AIK ett mål från att åka ut.

– Marginalerna är små i de här matcherna. Ett mål till från dem och vi hade åkt ut, säger Sebastian Larsson.

Trots ett par rafflande sista minuter lyckades AIK hålla undan och vann därmed dubbelmötet med sammanlagt 4–3.

– Vi visste att man måste jobba hårt i de här matcherna, oavsett motstånd. Vi är glada att vi vände det här, säger Sebastian Larsson.

Segern innebär att AIK är klart för den andra kvalomgången i Champions League. Där ställs den regerande svenska mästaren mot Maribor från Slovenien.

– Nu kommer det bara bli tuffare och tuffare. Men det är så det ska vara när man vill uppnå något bra. Vi håller oss ödmjuka och jobbar vidare, säger Larsson.

Fakta: Vägen till Champions League

+ AIK är vidare från första kvalrundan till Champions League efter totalt 4–3 mot Ararat-Armenia.

+ I nästa runda ställs den regerande svenska mästaren mot Maribor från Slovenien, ett lag som slog ut isländska Valur med totalt 5–0). AIK inleder på bortaplan den 24 juli, med returmöte hemma den 31 juli.

+ Från och med den andra kvalomgången till herrarnas Champions League är kvalet indelat i två olika sektioner: "Champions Path" för mindre europeiska mästarklubbar (däribland AIK), och "League Path" för större klubbar som inte vunnit sin nationella liga. Högre rankade lag från större ligor ansluter senare i kvalet. Förlorande lag i CL-kvalet får chansen i kvalet till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Totalt ska sex lag, fyra från "Champions Path" och två från "League Path", kvalificeras in till huvudturneringen dit 26 lag redan är direktkvalificerade.

Kvalomgång 1: 32 lag deltar, speldatum 9–10 juli och 16–17 juli.

Kvalomgång 2: 24 lag deltar, speldatum 23– 24 juli och 30–31 juli.

Kvalomgång 3: 20 lag delar, speldatum 6–7 augusti och 13 augusti.

Playoff: 12 lag deltar, speldatum 20–21 augusti och 27–28 augusti.

Fakta: Prispengar i Champions League

Plats i första kvalrundan: Cirka 2,9 miljoner kronor.

Plats i andra kvalrundan: Cirka 4 miljoner kronor.

Plats i tredje kvalrundan: Cirka 5 miljoner kronor (endast för klubbar som åkt ur i "Champions Path", eftersom klubbar som åkt ur i "League Path" är direktkvalificerade till Europa Leagues gruppspel och får ta del av vinstpengarna där.

Plats i playoff: Inga extra pengar.

Plats i gruppspelet: Cirka 160 miljoner kronor.

Seger i gruppspelet (per match): Cirka 28 miljoner kronor.

Kryss i gruppspelet: Cirka 9,5 miljoner kronor.

Plats i åttondelsfinalen: Cirka 100 miljoner kronor.

Plats i kvartsfinalen: Cirka 110 miljoner kronor.

Plats i semifinalen: Cirka 126 miljoner kronor.

Plats i finalen: Cirka 158 miljoner kronor (vinnaren får ytterligare cirka 42 miljoner).

Källa: Uefa.