Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

Åklagare: gärningsmannen planerade massaker

Den tyske gärningsmannen som försökte skjuta sig in i en synagoga i Halle planerade en massaker.

Det säger den antiterroråklagare som utreder attackerna som krävde två dödsoffer.

Telegram från TT / Omni
10 okt. 2019, 01.02

Ytterligare två personer skadades i det dåd som betecknas som en antisemitisk våldshandling. Dödsskjutningarna utfördes i stadsdelen Paulus, invid en synagoga där den misstänkte terroristen först försökte ta sig in. I synagogan var många samlade för fastehögtiden jom kippur, den heligaste av dagar i den judiska kalendern.

Men gärningsmannen misslyckades, och valde då att dödsskjuta en man i en kebabrestaurang samt en förbipasserande kvinna.

– Vad vi upplevde i går var terror. Från det vi vet, så försökte (den misstänkte gärningsmannen) att utföra en massaker i en synagoga, säger den federale åklagaren Peter Frank.

Fördömanden

Dåden fördöms i de starkaste ordalag av ett samlat Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel säger att det ska råda absolut nolltolerans mot våldsbrott och antisemitiska handlingar. President Frank-Walter Steinmeier säger, efter ett besök i den utsatta synagogan i Halle i östra Tyskland, att det judiska levnadssättet till varje pris ska skyddas.

– Tyvärr, under er heliga dag, har vi sett något fruktansvärt. Två människor har dödats, och det har varit en attack mot judar i Tyskland, sade Merkel enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Mitt mål, liksom alla politikers, är att göra allt för att säkerställa att ni kan leva i säkerhet. Och den här dagen visar att det inte varit tillräckligt, och att vi måste göra mer.

Judiska ledare säger att säkerheten måste öka kring till exempel synagogor.

– Det är skandal att synagogan i Halle inte skyddas av polis på jom kippur, säger Josef Schuster, ordförande i det judiska centralrådet i Tyskland, rapporterar AFP.

Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen, vill se säkerhetsinsatser dygnet runt vid judiska platser.

– Vi behöver också införa en enad front mot nynazister och andra extremistgrupper, säger han.

De flesta judiska institutioner i stora städer i Tyskland har nästan ständig polisnärvaro på grund av antisemitiska attacker.

Livesände dåd

Dådet livesändes via videoplattformen Twitch, där ett klipp av händelsen skapades och sågs av omkring 2 200 personer.

– Vi arbetade brådskande med att ta bort det här innehållet och kommer att permanent stänga av konton som upptäcks publicera eller återpublicera innehåll med den här avskyvärda handlingen, säger en talesperson för Twitch enligt AFP.

Gärningsmannen hade dessutom publicerat ett antisemitiskt dokument för över en vecka sedan, uppger Rita Katz vid organisationen Site, som övervakar extremism på nätet. I det engelskspråkiga dokumentet fanns bland annat bilder på vapen och ammunition som han senare använde.

I dokumentet har han även pekat ut muslimer och vänsterextremister som potentiella mål, enligt tyska medier.

Texten var runt tio sidor lång och nämner specifikt planen att angripa synagogan i Halle under jom kippur, enligt den tyska tidningen Die Welt.

Den misstänkte gärningsmannen, som greps efter ytterligare skottväxling med polis, beskrivs av tyska medier som en 27-åring. Enligt Der Spiegel är han tidigare inte känd av polisen, och tros ha agerat utan medhjälpare. Mannen namnges bara med förnamn och initial på efternamnet enligt tysk lag.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig term i beskrivningen av dåden.

Fakta: Jom kippur

Den viktiga judiska högtiden jom kippur kallas också för försoningsdagen. Den är den heligaste dagen under det judiska året.

Under jom kippur överväger man de synder som man kan ha begått samt ber om förlåtelse för dessa.

Jom kippur avslutas med att man blåser i ett horn, en så kallad shofar.

Källa: NE