Detta är en artikel från TT-Reuters.

Åklagare vill se Navalnyj i fängelse

Telegram från TT / Omni
1 February 2021, 10.25, uppdaterad 1 February 2021, 11.41

Ryska åklagare ställer sig bakom fängelsemyndighetens krav på att omvandla oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs villkorliga dom till ett fängelsestraff.

Navalnyj hålls häktad i väntan på en domstolsförhandling som rör påstådda överträdelser av den villkorliga domen, som i sig gäller förskingring. Såväl regimkritikern själv som hans anhängare och många bedömare ser fallet som politiskt motiverat. Skulle rätten gå på åklagarens linje riskerar Navalnyj ett flerårigt fängelsestraff.

Inför tisdagens förhandling har Navalnyjs medarbetare uppmanat anhängare att samlas utanför domstolsbyggnaden i Moskva för att visa sitt stöd.

Parallellt med förskingringsmålet pågår en förtalsprocess mot oppositionspolitikern, där Navalnyj anklagas för att ha baktalat en rysk krigsveteran från andra världskriget. Brottet kan straffas med upp till fem miljoner rubel (drygt en halv miljon kronor) och fem år i fängelse. Förhandlingen i detta mål skulle ha hållits för snart två veckor sedan, men har skjutits upp till den 5 februari.

Ryska polisen grep fler än 5 300 personer i helgens landsomfattande protester mot Kreml efter gripandet av Navalnyj, enligt observatörsgruppen OVD-Info.

Navalnyjs fru Julia Navalnaja frihetsberövades i samband med sitt deltagande i protesterna – men släpptes senare. En rysk domstol dömer henne dock till 20 000 rubel (2 200 kronor) i böter för att ha varit med i den "osanktionerade" demonstrationen i söndags.