Foto: Thibault Camus/AP/TT

Alaphilippe efter tappet: Tror inte på vinst

Den 19:e etappen av Tour de France bjöd på stor dramatik.

Loppet avbröts i förtid på grund av hagel, samtidigt som Julian Alaphilippe blev av med den gula ledartröjan som togs över av colombianen Egan Bernal med två dagar kvar.

– Jag förväntade mig det. Jag trodde aldrig jag kunde vinna touren, säger Alaphilippe.

Telegram från TT / Omni
26 juli 2019, 17.01

Det saknades inte dramatik när Tour de Frances 19:e etapp skulle avgöras i bergspasset mellan Saint Jean de Maurienne och Tignes i franska Alperna.

Hemmasonen Julian Alaphilippe tappade efter 14 tävlingsdagar den gula ledartröjan – som i stället togs över av colombianen Egan Bernal med två dagar kvar.

– Det var en dröm att bära ledartröjan. Från stunden jag fick den började jag drömma, men jag trodde aldrig att jag kunde vinna touren, säger Philippe.

"Bra jobb"

Men det var inte Bernal som vann etappen. För första gången i tävlingens historia korades ingen etappsegrare efter att loppet tvingades avbrytas i förtid, med runt 30 kilometer kvar att cykla. Anledningen var en hagelstorm och ett jordskred som gjorde vägen till målgången i Tignes okörbar.

Målgången räknades i stället från Col de L'Iseran, en punkt som cyklisterna redan passerat. Alaphilippe slog ut med armarna i uppgivenhet över beskedet då han berövades på möjligheten att försöka ta tillbaka ledningen.

Men beslutet var taget: cyklisternas säkerhet kunde inte garanteras.

Alaphilippe är nu 45 sekunder bakom Bernal med två etapper kvar. Han kunde blivit förste fransman sedan 1985 att vinna touren, men efter fredagens etapp är han dyster när han pratar om sina möjligheter att ta tillbaka ledningen..

– Jag tror inte det är möjligt. Jag har blivit slagen av något som är starkare än mig, så är det, säger han.

"Extremt tufft"

Alaphilippe var inte den enda fransmannen som hade det tufft på fredagen.

Tidigare hade Thibaut Pinot, som låg femma totalt inför den 19:e etappen, i tårar tvingats avbryta loppet med 87 kilometer kvar. Pinot drabbades redan på onsdagen av en muskelbristning i vänster lår och kunde inte fullfölja loppet.

29-åringen har fått bryta Tour de France både 2016 och 2017, och ställde inte upp 2018.

– Det är extremt tufft, han har gjort allt för att kunna utmana i den här touren, säger stallchefen Philippe Mauduit.