Detta är en artikel från TT.

Åldersbomben har exploderat

Telegram från TT / Omni
1 March 2020, 06.20

Vi har aldrig varit så gamla som nu i Sverige. 20 procent av befolkningen är över 65 år. Det är den högsta andelen hittills, enligt Statistiska centralbyrån.

Borgholm har högst andel äldre i landet.

1968 var 13,4 procent av Sverige befolkning över 65 år. I dag har andelen ökat till 20 procent.

Borgholm på Öland har den högsta andelen äldre – där är 35,7 procent av befolkningen över 65 år. Sundbyberg har den lägsta andelen äldre – 12,5 procent.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, säger att det inte behöver vara någon ekonomisk nackdel att ha många äldre.

– Utjämningssystemet gör att en kommun med hög andel äldre får hög ersättning. Om man har många friska äldre personer kan det vara rena vinstlotten, säger hon.

Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet, säger att det finns en spridd uppfattning om att en åldrande befolkning leder till problem med pensionssystem och ökade vårdkostnader.

– Det har ju tidigare varit en del prat om en åldersbomb som skulle explodera, men den har faktiskt redan exploderat i Sverige. Vi har redan klarat det, medan exempelvis Tyskland och Ostasien har sitt framför sig, säger han.

Svårt hitta arbetskraft

Gunnar Andersson tycker inte det är någon större kalabalik, eftersom åldersstrukturen i Sverige är relativt väl balanserad och att vi redan har bytt pensionssystem.

– Vi har en flexibel pensionsålder och folk jobbar längre. Det har vi lyckats genomföra utan att det har blivit några gatuprotester.

Han berättar att det just nu är en nedgång i födelsetalen.

– Om det accelererar kan det bli problem med åldersstrukturen, men det ligger 30 till 40 år framåt i tiden, säger Gunnar Andersson.

Ett större problem för kommuner med en åldrande befolkning är kompetensförsörjningen.

– Den är en större utmaning än ekonomin, eftersom det kan vara svårt att hitta arbetskraft när det inte är så många yngre kvar, säger Annika Wallenskog.

Hon konstaterar att den så kallade äldrebomben redan har exploderat om man tittar på hur stor andel av befolkningen som gått i pension.

– Regionerna märker redan nu av att de många 40-talisterna börjar komma upp i den åldern då man drabbas av sjukdomar, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och stroke. Det är därför det är så högt tryck inom hälso- och sjukvården, säger hon.

Snabb ökning

Däremot har kommunerna inte påverkats så mycket än, eftersom man oftast inte börjar ha äldreomsorg förrän en bit över 80.

– Men när vi tittar framåt ser vi en snabb ökning av 80-plussarna. Idag är 500 000 personer över 80, de närmaste tio åren ökar de till 750 000. En ökning med 50 procent och det är det vi kallar äldreboomen, säger Annika Wallenskog.

När alla kommuner börjar få en hög andel äldre kan det leda till att kommunerna själva får finansiera utjämningssystemet i högre grad.

– Det urholkas ju fler som ska dela på pengarna för äldre. Man kan tycka att staten borde skjuta till mer pengar i takt med befolkningsförändringen, men vi ser att även om staten skjuter till de pengar som utlovats så är det ungefär hälften som kommunerna måste fixa på egen hand.

Fakta: Andel äldre över 65 år

Borgholms kommun på Öland har landets äldsta befolkning, där är 35,7 procent av invånarna äldre än 65 år. Övriga på tio i topp-listan med högsta andelen äldre är: Övertorneå, Pajala, Överkalix, Simrishamn, Rättvik, Sotenäs, Vadstena, Valdemarsvik och Dorotea.

I Sundbyberg är andelen invånare över 65 bara 12,5 procent. Det är lägst i landet. Övriga tio kommuner som har lägst andel äldre är Huddinge, Knivsta, Botkyrka, Sigtuna, Stockholm, Haninge, Malmö, Solna och Göteborg.