Detta är en artikel från TT.

Amanda Lind: "Jag kommer inte att avgå"

Telegram från TT / Omni
3 August 2020, 18.42, uppdaterad 3 August 2020, 19.32

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har fått hård kritik från kultur- och nöjesbranschen. Nu svarar hon.

– Jag lyssnar på allt som sägs, jag tar till mig av konkreta förslag. Men jag har från dag ett varit fullt engagerad med att driva kulturens och idrottens villkor, säger hon till TT.

Tonläget i debatten om hur svenska coronarestriktioner slår mot kulturbranschen har skruvats upp den senaste tiden, och allt fler kritiska röster höjs mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

En av dem som höjt sin röst är komikern och författaren Jonas Gardell, som i en krönika i Expressen kräver ministerns avgång.

Amanda Lind svarar nu på kritiken och förklarar att hon inte kommer att avgå.

– Nej, jag kommer inte att avgå. Utan snarare ser jag min uppgift och mitt ansvar som kultur- och idrottsminister som än viktigare än någonsin, säger Amanda Lind till TT.

TT: Jonas Gardell hävdar att du inte kan tillräckligt mycket om kultur för att vara kulturminister i det här krisläget. Har han rätt i det?

– Nej, det får stå för honom. Jag fokuserar min tid och mitt engagemang för att göra mitt jobb och lösa den här situationen.

Skillnad mellan branscher

Gardell är en av flera som ifrågasätter varför de restriktioner som finns skiljer sig åt mellan olika branscher. Något som både enskilda artister och organisationer varit undrande över.

De flesta kulturevenemang stoppas i dag av att folksamlingar är begränsade till 50 personer.

– Ordningslagen reglerar inte alla verksamheter och då slår det väldigt olika och kan i det fallet få oproportionella konsekvenser, säger Lind.

Utlovar tydligt besked

Kritiken mot Amanda Lind har även handlat om att hon inte har gett några tydliga besked till kultur- och nöjesbranschen om framtiden. Skådespelaren Johan Rheborg är en av dem som uttrycker att branschen måste få ett svar.

– Det är ju kaos liksom. Det är en bransch som håller på att gå under, säger han till Aftonbladet.

Amanda Lind meddelar att ett besked är att vänta.

– Regeringen kommer inom de närmsta veckorna att lämna besked om vad som gäller för just begränsningarna för publiken, säger Lind.

– Vi kommer att återkomma med det. Jag jobbar för ett så tydligt besked som möjligt till kulturen och idrotten, fortsätter hon.