Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet covid-patienter på sjukhus ökar

Trots att antalet nya covid-patienter har minskat kraftigt inom den svenska intensivvården den senaste månaden rapporterades en ökning det senaste dygnet.

– Vi hoppas att det är en tillfällig avvikelse, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

Telegram från TT / Omni
26 maj 2020, 14.08

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har nu 4 125 personer dött på grund av covid-19 i Sverige. Det innebär att det svenska dödstalet är drygt 41 personer per 100 000 invånare, vilket enligt Johns Hopkins University placerar Sverige på en dyster sjätteplats i covid-statistiken. Belgien ligger överst med drygt 81 döda per 100 000 invånare, följt av Spanien, Storbritannien, Italien och Frankrike.

Överlag syns dock en nedåtgående trend när det gäller antalet nya sjukdomsfall i både Sverige och övriga Europa den senaste tiden, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, vid dagens presskonferens. Ett tydligt mönster är att antalet nyinlagda intensivvårdspatienter har minskat kraftigt sedan slutet av april i Sverige.

Liten ökning

Men belastningen på den svenska sjukvården är fortsatt mycket hög, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen – och det senaste dygnet rapporterades plötsligt liten ökning från intensivvården, där det nu ligger 343 covid-patienter. Antalet sjukhusinlagda med covid-19 utanför intensivvården har också ökat det senaste dygnet, till drygt 1 500 personer – en ökning med 100 personer.

– Det är en negativ signal. Vi hoppas att det är en tillfällig avvikelse, men vi får se hur det är i morgon, säger Johanna Sandwall.

Globalt syns ännu inte samma nedgång som i Europa, säger Karin Tegmark Wisell. Antalet nya fall är högst i USA och Brasilien. Men även i delar av Asien syns en ökning av antalet sjukdomsfall – exempelvis i Indien och Ryssland.

Toppen av isberget

– Epidemin är fortfarande i ett väldigt allvarligt läge globalt sett. De rapporterade fallen är toppen av isberget och det finns betydligt fler fall än vad som visas i statistiken, säger Karin Tegmark Wisell.

Sedan utbrottet startade har totalt 34 440 personer bekräftats smittade i Sverige, och 1 987 personer har fått eller får intensivvård.