Asap Rocky: Är inte här för att prata politik

Asap Rocky refererade hela Sverigespelningen igenom till sin vistelse i Kronobergshäktet tidigare i år.

Den amerikanska rapstjärnan inledde konserten i en stor bur – och slutade i friheten.

Telegram från TT / Omni
11 dec 2019, 06.36

Innan den amerikanska rapstjärnans framträdande var scenen i Globen täckt av ett svart skynke. Bakom skynket stod en stor bur över hela scenområdet – och i den fanns Asap Rocky och flera andra personer som dansade och skakade i gallret.

Buren är en referens till Asap Rockys senaste besök i Sverige, som slutade med en månadslång vistelse i Kronobergshäktet och att han blev villkorligt dömd för misshandel mot en yngre man.

"Sprid kärlek"

Han var själv iklädd en grön mjukisdress liknande den han erbjöd sig att donera till Kriminalvården efter att han släppts och lämnat Sverige. Samma kläder gick även att köpa på plats i Globen. I högtalarna hördes en röst på svenska som sade "Detta samtal är ett samtal från en person intagen i Kriminalvården".

Men enligt Asap Rocky var han inte i Stockholm och Globen för att prata politik.

– Jag förde er inte samman för att prata om svenska myndigheter, svensk politik eller amerikansk politik. "Fuck that shit!". Jag förde er samman för kärlek och sammanhållning, säger han under konserten.

Under spelningen skapades flera så kallade moshpits, där publiken trycker undan människor för att skapa fria ytor i folkhavet. Men Asap Rocky uttryckte besvikelse över att publikens moshpits inte var "tillräckligt bra", och kastades sig själv ut i folkhavet med orden "Jag ska visa er hur man gör en moshpit".

Under ett besök i Husby tidigare under onsdagen lovade Asap Rocky att alla från förorten kommer in gratis. Löftet ledde till att de sista biljetterna till spelningen såldes för en krona – biljetter som vem som helst kunde köpa.

Under konserten kommenterade rapartisten beslutet.

– I dag finns det folk här som egentligen inte skulle ha haft råd att vara här i kväll, säger han.

– Sprid kärlek och ha kul i kväll!

Blev en världsnyhet

Misshandeln i somras skapade rubriker över hela världen och USA:s president Donald Trump vädjade i ett telefonsamtal med Stefan Löfven om att den amerikanske medborgaren skulle släppas fri.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, dömdes senare till villkorlig dom för misshandel.

Rapparen har även erbjudit sig att spela på ett häkte eller en anstalt i Stockholm i samband med Sverigebesöket, men Kriminalvården avslog ansökan med hänvisning till att de inte kunde garantera säkerheten.

Fakta: Turerna i Asap Rocky-fallet

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpps senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Fredagen den 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige.

Onsdagen 14 augusti: Asap Rocky och de andra två tilltalade männen döms till villkorlig dom för misshandel.

Onsdagen 11 december: Asap Rocky uppträder i Globen. Han lovade inför konserten att alla som är från invandrarområden får komma in gratis. Arrangören upggav tidigare att en del av intäkterna från konserten ska gå till välgörande ändamål. Svenska hiphopartisterna Jireel, Z.E och Dree Low gästar under konserten.

Fakta: Besökarna om Asap Rocky

Janson Macova och Kevin Hamza var några av besökarna som lyckades få tag på biljetterna för en krona styck. De har följt rapparen i flera år, långt innan den uppmärksammade misshandelsdomen.

– Jag är ett stort fan av Asap Rocky och Asap bjuder på den här biljetten, säger Jason Macova.

De följde läget i sociala medier hela dagen för att kunna få en plats till spelningen.

– Jag uppdaterade varje sekund på Instagram, säger Kevin Hamza.

Även Asap Rocky-fansen Denis Messinger och Rebecka Lindén köade utanför Globen strax innan insläppet. De köpte däremot sina biljetter direkt när de släpptes för en månad sedan.

– Jag tycker att det är modigt att han kom tillbaka, det visar att det handlar om mer än bara pengar, säger Denise Messinger.

– Vi trodde aldrig att det skulle hända, säger Rebecka Lindén.