Foto: Fredrik Persson/TT

Asap Rocky överklagar inte

Världsartisten Asap Rocky överklagar inte sin misshandelsdom.

Amerikanen har inte ork för att gå igenom rättsprocessen en gång till, enligt hans advokat Slobodan Jovicic.

Telegram från TT / Omni
04 sept. 2019, 09.41

– Han är väldigt besviken på utfallet givetvis, och det finns en uppfattning från vår sida om att tingsrätten inte hamnat rätt vad gäller hans nödvärnsinvändning. Men utifrån huvudvärken och den anspänningen som hela processen har inneburit har han bestämt sig för att han inte orkar köra det här ett varv till, säger Jovicic.

Inte heller åklagare Daniel Suneson överklagar misshandelsdomen. Det motiverade han bland annat med att tingsrätten hade gått på hans linje och avfärdat försvarets nödvärnsinvändning.

– Som försvarare hade jag väldigt gärna velat få det här överprövat, eftersom jag verkligen anser att det finns fog för vår försvarslinje med nödvärn, säger Slobodan Jovicic.

– Men jag kan inte låta de intressena gå före min klients brist på ork.

"Böjer sig för tingsrättens dom"

Även advokat Carla Pantzar, som företräder en av de medåtalade i ärendet, säger till TT att hennes klient inte kommer att överklaga misshandelsdomen.

– Han är så klart besviken över att han blev dömd, men vid en total sammanvägning av vad det skulle innebära för honom att det ta det här en runda till så har han stannat vid beslutet att böja sig för tingsrättens dom, säger hon.

Målsägarbiträdet Magnus Strömberg har ännu inte sagt huruvida han vill att domen ska överprövas.

Den misshandlade 19-åringen har via Strömberg tidigare meddelat att han vill överklaga, förutsatt att åklagaren skulle göra det.

"För honom är det en märklig upplevelse att ha utsatts för detta våld, som dokumenterats bland annat genom bilder, men att förövarna ändå inte döms fullt ut", skrev Magnus Strömberg i ett mejl till Expressen.

Villkorlig dom

Asap Rocky dömdes den 14 augusti till villkorlig dom för misshandel efter ett bråk i Stockholm i slutet av juni. Han hade då suttit häktad i drygt en månad. Ytterligare två män som var i artistens sällskap den kvällen fick samma straff.

TT söker målsägarbiträde Magnus Strömberg.

Fakta: Turerna i Asap Rocky-fallet

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpps senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Fredagen den 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige.

Onsdagen 14 augusti: Asap Rocky och de andra två tilltalade männen döms till villkorlig dom för misshandel.