Foto: Johan Nilsson/TT

Åskvädret håller i sig – sen kommer solen

Åskvädret som orsakat flera bränder under natten kan komma att fortsätta under dagen, och till kvällen väntas flera skurar och stora regnmängder. Men efter regn kommer solsken.

Telegram från TT / Omni
13 juni 2019, 10.55

Flera bränder orsakade av blixtnedslag har härjat i mellersta Sverige efter det åskväder som bröt ut i natt.

Inom loppet av några timmar hade räddningstjänster fått larm om mellan fem och sex bränder, rapporterar SVT Nyheter.

I Västmanland träffades ett bostadshus i Norberg av blixten vilket orsakade en brand på vinden som var svår att släcka.

En familj i Surahammar vaknade av att blixten slog ner i villan, vilket medförde att det började ryka på övervåningen, skriver VLT.

I Dalarna slog blixten ner i hus i Avesta och Krylbo vilket startade bränder och fick eluttag att börja ryka. Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i samband med bränderna.

Åskvädret fortsätter

I Uppsala tros ett blixtnedslag ligga bakom en brand i ett stall där flera hästar befarats ha dött. Polis och räddningstjänst larmades till stallet strax före midnatt, och när de kom till platsen var stallet helt övertänt.

– Man vet inte om det är några hästar som har lyckats fly, men eventuellt är det fem hästar som har brunnit inne, säger Pär Olsson vid polisen region Mitt till TT.

Ovädret ser ut att fortsätta i delar av Östra Svealand under dagen innan det rör sig vidare.

– Ja så är det, det är lite osäkra prognoser men den kraftigaste risken sett till ett område är i områden runt Roslagskusten, södra Dalarna, Gävleborg och Gotland, där har vi just nu kraftiga stråk, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI till TT.

Beroende på om molnigheten luckras upp över Östersjölandskapen kan det generera mer åskväder, säger Marie Staerk.

Stora regnmängder

– Det är svårt att säga om åskan håller i sig framåt eftermiddagen och kvällen, åskan över Gävleborg kan ligga kvar flera timmar till.

För att få en överblick över var åskvädret är på väg kan man med jämna mellanrum gå in och kika på SMHI:s radar med blixt som finns på hemsidan , tipsar Marie Staerk.

På sina håll väntas också en del lokala skurar till kvällen som kan medföra stora regnmängder, främst i södra Norrland.

Men i morgon ser skurarna ut att avta och helgen bjuder på soligt väder ända från Skåne till Medelpad och temperaturer mellan 20 och 23 grader.

Så skyddar du dig bäst vid ett åskväder

Även om det inte finns någon plats som garanterar hundraprocentig säkerhet vid ett blixtnedslag kan det vara bra att känna till några av de säkraste platserna att söka skydd vid när åskan går.

Det bästa sättet att undvika att bli träffad av blixten är att stanna inomhus. Byggnader är i allmänhet säkra och ju större byggnader, desto bättre.

Undvik däremot att röra eller stå nära lampor och andra elektriska produkter, vattensystem som kranar eller duschar, och eldstäder, om det skulle bli blixtnedslag i skorstenen.

Se till att stänga alla fönster och dörrar för att undvika glassplitter. Undvik att gå ut på till exempel balkonger eller verandor.

Undvik att vara utomhus, särskilt höga fält och i närheten av höga konstruktioner. Du ska inte heller bada, fiska eller befinna dig på våta platser. Paraplyer, golfklubbor eller metspön kan fungera som åskledare och bör också undvikas.

Bilar och andra stängda fordon av metall är i allmänhet säkra, men tänk på att stora fönster och andra stora ytor som inte är i metall minskar säkerheten. Rör heller inga metalldelar eller radion när du sitter i bilen.

Däcken har ingen skyddande effekt, och ett blixtnedslag kan skada både däck och bilens elektronik.

Vistelse i tält, öppna båtar och segelbåtar som inte är ordentligt skyddade, eller på cyklar och motorcyklar kan också vara farligt.

Källa: Elsäkerhetsverket