Atwood och Evaristo delar på årets Bookerpris

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo vinner årets Bookerpris. Det är blott tredje gången i prisets 50-åriga historia som två författare får dela på den prestigefyllda utmärkelsen.

Telegram från TT / Omni
14 okt. 2019, 23.39

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood får priset för "Gileads döttrar" och den brittiska författaren Bernardine Evaristo vinner för "Girl, woman, other".

– Jag är den första svarta kvinnan som vinner det här priset, sade Bernardine Evaristo vid prisceremonin i London på tisdagskvällen, ett uttalande som möttes av publikens jubel.

De två författarna får dela på prissumman på 50 000 pund, motsvarande 620 000 kronor.

Bryter mot regel

Bookerprisets regler säger att priset inte får delas, en regel som började gälla efter att priset senast delades av två författare – 1992. Men juryn såg det i år som omöjligt att välja endast ett av de två författarnas verk och valde därför att bryta mot regeln.

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksamheten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood och vände sig till Bernardine Evaristo.

Andra gången för Atwood

"Gileads döttrar" är Margaret Atwoods uppföljare på bästsäljaren "Tjänarinnans berättelse" från 1985. Det är andra gången Atwood vinner Bookerpriset, första gången var 2000 för "Den blinde mördaren".

"Girl, woman, other" är Bernardine Evaristos åttonde roman och följer tolv svarta brittiska kvinnor över ett tidsspann på 100 år. Bernardine Evaristo har tidigare mottagit en rad litterära utmärkelser för sitt författarskap.

Bookerpriset delas ut årligen till den författare som under året har skrivit den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalspråk under året.

Fakta: De var nominerade

Margaret Atwood: "Gileads döttrar"

Salman Rushdie: "Quichotte"

Chigozie Obioma: "Minoritetsorkestern"

Lucy Ellman: "Ducks, Newburyport"

Bernardine Evaristo: "Girl, woman, other"

Elif Shafak: "10 minutes 38 seconds in this strange world"