Foto: Johan Nilsson/TT

Även festande Åkesson trotsade virusrisken

Bilder från en 50-årsfest visar hur SD-ledaren Jimmie Åkesson sitter tätt intill andra och lägger armen om personer – tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Telegram från TT / Omni
10 okt. 2020, 18.43

– Det är riktigt att det uppstod enstaka situationer vid detta tillfälle i samband med att gäster ville ta selfies och hälsa. Det kan även hända i andra situationer, till exempel på Ica. Generellt försöker jag undvika kroppskontakt men ibland sker saker spontant utan reflektion, säger han till Expressen.

På sociala medier finns bilder från förra helgen i Oxelösund när en vän till Åkesson firade sin 50-årsdag med ett 50-tal gäster. Bilderna visar hur Åkesson umgås nära andra festdeltagare.

– Jag var på min bekants 50-årskalas för att spela piano och deltog i övrigt mycket sparsamt i festligheterna, säger han till Expressen.

I sitt sommartal i Sölvesborg den 27 augusti tog SD-ledaren upp frågan om avstånd och munskydd:

– Jag tycker att det är en självklarhet att rekommendera munskydd i en situation där det inte går att hålla avstånd.

Också KD-ledaren Ebba Buschs festande har väckt uppmärksamhet i veckan. Dels en 30-årsmiddag på en restaurang, dels en 40-årsfest där hon på bilder syns krama festdeltagare.

Läkare och forskare har kritiserat agerandet och Busch har i efterhand medgett att det hade varit bättre att avstå från att festa på det sättet.