Detta är en artikel från TT.

Babis går i opposition i Tjeckien

Telegram från TT / Omni
15 October 2021, 23.20, uppdaterad 16 October 2021, 03.41

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis kommer inte att försöka bilda ny regering efter parlamentsvalet tidigare i oktober, utan väljer att gå i opposition. Det säger han i inhemsk radio.

Den kontroversielle premiärministern Andrej Babis och hans parti Missnöjda medborgares aktion (Ano) förlorade med knapp marginal sin majoritet i deputeradekammaren i Prag när tjeckerna förra helgen gick till val.

Men i söndags, dagen efter valet, lades president Milos Zeman in på sjukhus, vilket har gjort att landet hamnat i ett politiskt vakuum, eftersom Zeman inte varit i stånd att utse en regeringsbildare.

Två koalitioner

Zeman har tidigare sagt att han tänker ge uppdraget att bilda regering till det största partiet – inte det största blocket – och innan presidenten fördes till sjukhus talade han enligt tjeckiska medier med Babis om regeringsbildningen.

Men nu ger Babis alltså den tidigare oppositionen chansen att styra landet.

– Vi lämnar över till den nya koalitionen och går i opposition, säger han till radiokanalen Frekvence 1.

Hans besked öppnar för två koalitioner på sammanlagt fem partier att nå makten. De har sedan tidigare sagt att de är beredda att gemensamt bilda regering.

Lång process kvar

Det gäller den borgerliga partialliansen Tillsammans, ledd av Petr Fiala, som tillsammans fick 27,8 procent av rösterna, något mer än Anos 27,1 procent. Tillsammans med ett annat block bestående av Piratpartiet och liberala och proeuropeiska Borgmästare och oberoende får oppositionen tillsätta 108 av de 200 sätena i underhuset, och Fiala sade då resultatet stod klart att han skulle be Zeman att utse honom till regeringsbildare.

Ännu kan inget formellt maktskifte ske, enligt grundlagen måste presidenten först acceptera Babis avgång och sedan utse ny premiärminister. Och det kan inte ske förrän efter det att deputeradekammaren samlas igen efter valet. Det ska kammaren enligt presidentens talesperson göra den 8 november.