Foto: Henrik Montgomery / TT

Blött firande på nationaldagen

Coronapandemin har redan gjort att nationaldagsfirandet blir rejält annorlunda jämfört med tidigare år. Som att inte det vore nog kommer danska regnområden också att sätta käppar i hjulet för firandet i hela landet.

– Det handlar inte om, utan när regnet kommer, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Telegram från TT / Omni
05 juni 2020, 19.09

Det har länge varit klart att det traditionella nationaldagsfirandet på Skansen inte blir av i år på grund av coronapandemin. Och andra firanden runt om i landet har också fått stryka på foten på grund av de coronarestriktioner som funnits på plats sedan en tid tillbaka.

De som trots allt som tänkt fira Sveriges nationaldag utomhus får se till att ta med sig paraplyet och en extra tröja.

– Det blir regnigt väder att vänta i nästan hela landet. Frågan är inte om det kommer att regna på nationaldagen utan när, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Danskt regn

Samtidigt får regnet förstärkning söderifrån – från Danmark.

– Södra Sverige kommer inte undan, utan ett nytt regnområde, med inslag av åska, kommer in och rör sig norrut. Det regnområdet kommer sedan att baka ihop sig med det regnområde som finns över mellersta Sverige, säger Henrik Reimer.

Temperaturmässigt kan det bli en kylig historia jämfört med de senaste dagarna. Mellan 10 till 15 grader väntas där det regnar och något varmare vid uppehåll.

Kungligt på tv

Trots att Skansenfirandet inte blir av kommer Sverige att uppmärksammas på annat håll. Det tycks bland annat bli en tv-skärmsbetonad nationaldag. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att hålla tal, något som sker utan publik men som sänds på tv. Detsamma gör Kung Carl XVI Gustaf.

– Kungaparet kommer att åka in till Stockholms slott över dagen och kungen kommer att hålla tal. Det kommer att ske utan publik men det sänds i SVT, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Tillsammans med talmannen och statsminister Löfven kommer kungaparet även att närvara när vid arméns musikkårs framförande av "Arméns stora tapto".

Flaggflygning i Blekinge

Även Försvarsmakten genomför ett antal firanden på sina håll i landet. För den som befinner sig i Blekinge kommer helikopterflottiljen i Ronneby genomföra en flaggflygning, där en helikopter flyger med den svenska flaggan som vajar under.

– Och i Norra Norrland kommer F21 att genomföra nationaldagsflygningar, säger Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten.