Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Bolton redo vittna i riksrättsmålet

USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton meddelar att han är redo att vittna i en kommande riksrättsprocess mot president Donald Trump i senaten, om han blir kallad.

Telegram från TT / Omni
06 jan. 2020, 19.03

"Jag har efter att noggrant övervägande kommit fram till att om senaten utfärdar en kallelse för att jag ska vittna, så är jag redo att göra det", säger Bolton i ett uttalande på måndagen.

Det demokratledda representanthusets utredning om riksrätt kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Representanthuset har under hösten undersökt om samtalet utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt och formulerat två anklagelsepunkter. Nästa steg i processen är senaten där Trumps parti Republikanerna har majoritet. Majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell har tidigare indikerat att han inte vill kalla några vittnen alls till processen i senaten.

Och strax före julhelgen meddelade McConnell att han och Demokraternas ledare i kammaren, Chuck Schumer, inte lyckats komma överens om vilka vittnen som ska höras eller när president Donald Trump ska ställas inför riksrätt.

– Vi har hamnat i ett dödläge vad gäller den här logistiken, sade McConnell.

Trump avskedade John Bolton från posten som nationell säkerhetsrådgivare i september i fjol. Den amerikanske presidenten sade då att Bolton begått misstag vad gäller Nordkorea.