Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Boltons bok pressar senaten att kalla vittnen

Uppgifter från den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i en opublicerad bok kopplar ihop frysningen av militära stödpengar till Ukraina med att USA:s president Donald Trump ville att landet skulle utreda korruptionsmisstankar kopplade till hans rival Joe Biden.

Telegram från TT / Omni
27 jan. 2020, 02.18

Den republikanske senatorn Mitt Romney säger att sannolikheten nu har ökat för att åtminstone fyra republikanska senatorer kommer att vilja kalla John Bolton som vittne i de pågående riksrättsförhören.

Fyra röster till är precis vad Demokraterna behöver för att kunna kalla in Bolton som vittne.

Enligt boken ska Trump ha sagt till Bolton att han ville fortsätta att frysa ett stöd på 391 miljoner dollar till Ukraina, till dess att landet hjälpte till med en utredning av hans politiske motståndare Joe Biden och dennes son, rapporterar The New York Times.

Sprängstoff

Tidningen har läst ett utkast av boken. Utkastet ska Bolton ha skickat till olika samarbetspartner den senaste tiden, och en kopia ska också ha sänts till Vita huset för genomgång innan boken kan släppas. Flera personer som läst utkastet har återgett det för tidningen.

Trump fick själv frågor om boken i samband med en pressträff på måndagen, men svarade då att han inte sett något bokutkast.

Innehållet i boken ser alltså redan nu ut att bli sprängstoft i riksrättsrättegången som pågår i senaten mot Trump. Utöver Mitt Romney har även den republikanska senatorn Susan Collins sagt att boken "stärker vittnesfrågan".

Trumps försvar bygger bland annat på att stoppet av stöd till Ukraina inte hade med begäran om utredningen att göra. Demokraterna har krävt att få kalla bland andra just Bolton som vittne, och flera tongivande personer säger att tidningens uppgifter förstärker det behovet.

Trump har tidigare sagt att han i och för sig gärna skulle se att Bolton vittnade, men att det skulle innebära en fara för rikets säkerhet.

Flera personer vittnade medan riksrättsprocessen behandlades i representanthuset. Men när fallet gick till kongressens andra kammare senaten har ledningen för den republikanska majoriteten där hittills inte tillåtit vittnen.

Uppmanats att ej samarbeta

Själv meddelade Bolton i början av januari att han "efter noggrant övervägande" var redo att vittna om han blir kallad.

I ett tidigt skede av riksrättsprocessen beordrade Vita huset Bolton och andra att inte samarbeta med utredningen.

Förutom anklagelsen om makmissbruk angående misstankar om påtryckningar gentemot Ukraina för sin egen politiska vinning, är Trump också anklagad för förhindrande av kongressens arbete. Den syftar på att Vita huset vägrat tillhandahålla efterfrågade dokument under riksrättsutredningen och uppmanat sin personal att inte vittna under de första förhören.

En majoritet av de republikanska senatorerna avfärdar riksrättsprocessen som "en charad" och "en häxjakt".

Bakgrund: Riksrättsförfarandet i USA

USA:s kongress kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen president har blivit avsatt på det här sättet, men demokraterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset innan de friades av senaten. I Clintons fall handlade det om att han ljugit för kongressen om sin sexuella relation med Monica Lewinsky, då praktikant i Vita huset. Johnson hamnade i bråk med kongressen efter att bland annat ha lagt in sitt veto mot lagstiftning som skulle säkerställa vissa rättigheter för före detta slavar efter inbördeskriget.

Republikanen Donald Trump är alltså den tredje presidenten som ställs inför riksrätt.

I republikanen Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: History.com, The New York Times, USA:s senat, Findlaw.com