Foto: David Vincent/AP/TT

Burop mot ojämställdhet: "Det är dags nu"

VM-finalen i Lyon var en fotbollsfest i drygt 90 minuter. Men under prisceremonin hördes burop från den amerikanska publiken i protest mot de ekonomiska skillnaderna mellan dam- och herrfotbollen.

– Det är dags att ta den här diskussionen vidare nu, säger Megan Rapinoe på presskonferensen efter finalen.

Telegram från TT / Omni
07 juli 2019, 22.05

Orden "equal pay" (lika betalt) ekade från läktarplatser i Lyon under prisceremonin efter VM-finalen – en protest från den amerikanska delen av publiken mot de ojämställda ekonomiska villkoren mellan dam- och herrfotboll.

På presskonferensen efter VM-guldet uttalade sig den amerikanska storstjärnan Megan Rapinoe i frågan.

– Alla spelare i det här världsmästerskapet skapade en enorm föreställning, bättre än vad någon hade kunnat ha önskat. Vi kan inte göra något annat för att imponera mer som ambassadörer. Det är dags att ta diskussionen vidare, säger hon.

Stämt förbundet

Megan Rapinoe har varit en framträdande figur i den pågående konflikt som råder mellan USA:s damlandslag och det amerikanska fotbollsförbundet. En konflikt som resulterat i att landslaget i våras stämde sitt eget förbund på grund av vad laget menade var orättvisa ekonomiska villkor för herrarna respektive damerna.

– Vi har tidigare generationer att tacka för förutsättningarna vi har i dag, det vet vi, och vi kämpar för bättre förutsättningar och större resurser för framtida generationer, sade Rapinoe då enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fortsätter öka

Diskussionen om det ekonomiska gapet mellan damfotbollen och herrfotbollen har varit omdebatterad i flera år. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har exempelvis fått hård kritik för prispengarna i mästerskapen.

För trots att Fifa har fördubblat prispengarna på damsidan och delar ut runt 278 miljoner kronor i Frankrike-VM har ersättningen ökat även till herrarna. Det innebär att det ekonomiska gapet fortfarande ökar.

Megan Rapinoe framhöll efter finalen att VM i Frankrike har gjort att damfotbollen tagit sig till nästa nivå.

– Vi är klara med resonemangen "är vi värda det här, borde vi ha lika löner" och så vidare. Alla är färdiga med det. Supportrar och spelare. Nu tar vi nästa nivå: Vad kommer härnäst? Hur ska vi stötta förbunden på damsidan, vad kan Fifa göra åt det? Vad kan vi göra för att hjälpa ligor runt om i världen?