Hotfulla clowner ett "socialt virus"

Ett välkänt fenomen – men med en ny och obehaglig bismak. Att clownepidemin skulle nå även Sverige var väntat, enligt medieforskaren Marie Grusell.

– Det är som ett socialt virus. Alla vill vara delaktiga i det nya, säger hon.

De har länge varit ett klassiskt inslag på cirkus eller på barnkalas. Men det är en helt annan typ av clowner som dragit till sig uppmärksamhet under hösten.

Clownutklädda personer har skrämt slag på folk i en lång rad orter i USA sedan slutet av sommaren och den senaste tiden har allt fler rapporter kommit även från olika delar av Sverige.

Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, var det snarast en tidsfråga innan trenden nådde hit.

– Spridningen av nyheter går mycket snabbare nuförtiden. Därför kan man likna det vid ett virus, säger hon.

– I USA har clownerna dykt upp på rätt läskiga platser, bilderna har fått stor spridning och då har det fått ett eget liv i medierna.

Dödshotad av clown

Halloween som står för dörren har nämnts i sammanhanget, att det handlar om ett pr-trick inför en ny skräckfilm är en annan teori.

Klart är att polisen är bekymrad. I natt hotades till exempel en kvinna i 20-årsåldern till livet av två clownutklädda personer i Skänninge utanför Mjölby.

– Det ser ut att vara början på en trend, det är enormt tråkigt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Östergötland.

– Jag ser överhuvudtaget ingen humor i att man skrämmer till exempel barn eller ensamma kvinnor. Det är händelser som är väldigt beklagliga och som ofta innebär att ett brott begås.

Manar till besinning

Inrikesminister Anders Ygeman (S) manar också till besinning kring clowneriet.

– Vi ska inte ha en utveckling där någon människa riskerar att råka riktigt illa ut för att man – kanske hälften på skoj – har klätt på sig en clownmask. För det är klart att efter det som hänt i andra länder så kommer ju polisen att vara på helspänn, säger han till TT i Luxemburg.

– Vi har ju halloween här om några veckor och det är en helg vi inte vill ha tragiska missförstånd på.

Frågan är hur länge clowntrenden håller i sig. Marie Grusell drar paralleller till mobilspelet Pokémon Go, som fick enorm uppmärksamhet när det lanserades i somras men nu inte är alls lika omskrivet längre.

– Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, säger hon.

– Så vi får se vad det blir nästa gång.

TT