Carrie Lam: Aktivisterna är folkets fiender

En aktivist har skjutits i magen vid nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Hongkongs centrala delar. En annan man, som konfronterat aktivisterna, har satts i brand.

Hongkongs ledare Carrie Lam riktar skarp kritik mot de demonstrerande.

Telegram från TT / Omni
11 nov. 2019, 02.11

Aktivisternas krav rättfärdigar inte det våld som har blivit följden av protesterna, säger Carrie Lam på måndagseftermiddagen.

– Om det fortfarande finns ett önsketänkande om att upptrappat våld ska leda till att Hongkongs ledning kommer att ge efter för trycket och ge efter för de så kallade politiska kraven, gör jag ett klart och tydligt uttalande här: det kommer inte att hända, säger den omstridda ledaren i ett av sina mest utmanande tv-tal hittills.

Hon kallar i talet aktivisterna för folkets fiender.

Våldet har trappats upp sedan en aktivist sköts i magen av polisen under måndagsmorgonen lokal tid. Händelsen ledde snabbt till nya våldsamma protester i Hongkong, även under kontorstid då de flesta i vanliga fall arbetar.

Dagen har utvecklats till en av de mest våldsamma sedan protesterna inleddes för mer än fem månader sedan. Tårgas används mot demonstrerande och många förbipasserande har tagit skydd i ett köpcentrum.

Händelsen när en man sköts under morgonen sändes live på Facebook. Bilderna visar hur en polis försöker gripa en person, varpå en annan demonstrant rusar fram och då träffas av minst ett skott. Han har opererats och det finns ingen omedelbar fara för hans liv, uppger polisen enligt CNN.

Bensinbomber

Skottet avlossades när protestdeltagare kastade bensinbomber och vandaliserade flera universitetsbyggnader, enligt ett uttalande från polisen som har meddelat att skarp ammunition använts och att en person träffats.

Demonstrationer har genomförts nästan dagligen de senaste månaderna och satt hård press på regeringen, men vanligtvis har oroligheterna börjat efter skymningen. Detta är tredje gången sedan protesterna inleddes som polis använder skarp ammunition.

En man som konfronterat en grupp av demonstranter har fått brandfarlig vätska hälld över sig och satts i brand, rapporterar CNN som sett en video av händelsen. Mannen överlevde men hans tillstånd bedöms som kritiskt, enligt myndigheterna.

Attacken utfördes av en aktivist, enligt polisen som även anklagar "upprorsmakare" för flera andra våldsamma dåd, bland annat för att ha kastat in en bensinbomb i en tågvagn.

266 gripna

– Hongkong förlorar på att det fortsätter så här, säger talespersonen Johns Tse vid polisens presskonferens, där han visade en video på mannen som satts i brand samt en brand i ett tåg.

Aktivisterna säger däremot att de utsatts för överdrivet våld. 266 personer i åldrarna 11 till 74 år har gripits för olika brott i samband med protesterna under måndagen, meddelar polisen.

Flera arbetsplatser i centrala Hongkong stängde tidigt på måndagen på grund av oroligheterna, och personal har skickats hem.

Demonstranterna, som inledningsvis ville stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar, ställer även krav på ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

I fredags avled en student efter sammandrabbningar med polis förra helgen.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.