Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Carrie Lam avbröts i parlamentet

Hongkongs ledare Carrie Lam tvingades avbryta sitt viktiga årliga tal i parlamentet, där hon häcklades av oppositionella ledamöter.

I talet, som i stället fick spelas in, lovar hon åtgärder för att minska bostadsbristen.

Telegram från TT / Omni
16 okt. 2019, 08.01

Carrie Lam inledde sitt tal två gånger men rop från demokrativänliga parlamentsledamöter, som utgör en minoritet i parlamentet, hindrade henne.

Flera av dem bar masker föreställande Kinas president Xi Jinping. En av dem använde en liten projektor för att projicera slagord bakom Carrie Lam som stod vid podiet.

Efter att ha avbrutits en andra gång lämnade hon byggnaden. Hennes tal publicerades i stället via en förinspelad video, där hon lovar att ta tag i bostadsbristen. Frågan är en stor källa till missnöje bland unga i Hongkong.

Det är första gången i Hongkongs historia som en ledare inte har kunnat utföra sitt årliga tal personligen sedan traditionen startade 1948.

Stödet för Carrie Lam är rekordlågt och hon pressas hårt att presentera åtgärder som kan lugna de omfattande protesterna.

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.