Foto: Susan Walsh/AP/TT

Coronakatastrofpaket antaget i USA

USA:s representanthus har röstats igenom en lag som frigör omkring 2 000 miljarder dollar i ett krispaket.

Bara timmar senare skrev president Donald Trump under lagen.

Telegram från TT / Omni
27 mars 2020, 03.08

Stödpaketet är det hittills största som behandlats i den amerikanska kongressens representanthus. Katastrofstödet är på mer än 20 000 miljarder kronor. Enligt nyhetsbyrån Reuters beräkningar är stödet till och med 22 000 miljarder kronor i dagens växlingskurs.

Demokraterna har majoritet i representanthuset och ville att paketet ska antas så snabbt som möjligt för att kunna få president Donald Trumps underskrift för verkställan. Stödpaketet har redan godkänts av senaten i USA:s kongress.

Bara några timmar efter godkännandet i representanthuset undertecknade Donald Trump katastrofpaketet i Ovala rummet i Vita huset.

Därmed hade det enorma ekonomiska stimulanspaketet färdats med hög hastighet genom det amerikanska politiska systemet. Oro och rädsla präglade debatten som ledde till fredagens omröstning:

– Dagens omröstning handlar om att rädda liv och levebröd. Kongressen måste agera nu, och agera aggressivt för att bromsa denna kris, säger Kevin Brady, republikan som representerar en del av delstaten Texas.

Reportrar på plats i kongressen i Washington D C vittnade om hur ledamöterna försökte sitta med tomma stolar mellan varandra, de var utrustade med handsprit och hade blivit ombedda att undvika att ta hissen till kammaren.

Paketet är tänkt att ge stöd till bland annat företag och personer som har förlorat sina jobb, men även inköp av medicinsk utrustning.