Detta är en artikel från TT.

Covidpatienter i sjukvården fortsätter minska

Telegram från TT / Omni
16 February 2022, 18.17

En vecka efter att Sverige slopat coronarestriktionerna minskar antalet inläggningar både på iva och inom slutenvården.

– Jag är kanske lite överraskad att man sett nedgången någon vecka tidigare än jag tänkt mig, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Under den senaste veckan var antalet covidpatienter inom slutenvården 1 836 i de 18 regioner som fortfarande rapporterar slutenvårdssiffror, enligt SVT:s siffror från Folkhälsomyndigheten. För en vecka sedan var motsvarande siffra 2 139. Minskningen ses i flera regioner, bland dem Stockholm.

Inom intensivvården fortsätter samtidigt antalet inneliggande covidpatienter att sjunka, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret. I dag vårdas 79 patienter i landet på iva, en minskning med 14 patienter jämfört med förra onsdagen.

”Otrolig stormvåg”

Läkaren Johan Styrud är glad över att antalet inläggningar med covid-19 även inom slutenvården nu har vänt ner. Det tyder på att toppen av våg fyra passerats.

– Vi har haft en otrolig stormvåg som vi gått igenom i hela samhället, både patienter och personal. Det var väntat att efter att så många varit sjuka måste det till sist sjunka.

– Jag är jättenöjd. Men det är svårt att sia om framtiden, det finns fortfarande en risk att det kan bli en ny uppgång, säger han.

Inte andas ut

Omikronvarianten av viruset samt att många är vaccinerade ligger bakom den snabba minskningen av nya covidpatienter inom vården.

– Bland de äldre som är inlagda är det ofta en kombination av något annat som kol eller diabetes, plus covid. Bland de yngre – under 60 om man hårdrar det – är det ofta covid, och de är till stor del ovaccinerade, säger Johan Styrud.

– De äldre är vaccinerade men där sjunker skyddet ganska fort, det är därför man pratar om en fjärde dos om man är över 80 år.

Trots de positiva siffrorna är det för tidigt att säga när sjukvården kan andas ut, enligt Styrud.

– Vi som arbetar inom sjukvården måste få tid för återhämtning. Det går inte att köra stenhårt med folk och sedan dagen efter börja beta av vårdskulden, anser han.

Här minskade antalet inlagda patienter

I följande regioner minskade antalet inläggningar av patienter med covid-19 i slutenvården under den senaste veckan:

Stockholm

Västra Götaland

Östergötland

Dalarna

Jönköping

Gävleborg

Halland

Kronoberg

Sörmland

Jämtland

Den senaste uppdateringen gjordes den 15 februari. Gotland, Norrbotten och Värmland uppdaterar inte längre siffrorna.

Källa: SVT som redovisar statistik från Folkhälsomyndigheten