Foto: Gustav Sjöholm/TT

Cypern öppnar gränsen – men inte för svenskar

Cypern förbereder för att öppna gränserna för turister den 9 juni. Direktflyg ska tillåtas från sammanlagt 19 länder, men inte från Sverige.

Olyckligt, tycker socialminister Lena Hallengren – men enligt EU-kommissionen är det viktigt att bedöma varje lands smittspridning.

Telegram från TT / Omni
24 maj 2020, 02.28

Bland dem som däremot snart tillåts att besöka Medelhavsön hör norrmän, danskar, finländare och tyskar, efter att ha testats negativt för coronaviruset, rapporterar bland annat Cyprus Mail.

Enligt tidningen The Daily Mirror , som hänvisar till Cyperns transportminister Yiannis Karousos, bygger bedömningarna på statistik över coronaviruset i respektive land, och listan över nationaliteter som tillåts inresa i landet ska uppdateras efter tid när nya data presenteras.

Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.

Oklart om Grekland

Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.

Urvalet ska bygga på "epidemiologiska kriterier", och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.

Inte hur som helst

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har inte gått att nå för en kommentar, men socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade uppgifterna gällande Cypern i Nyhetsmorgon i TV4.

– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern. Sverige har verkligen under den här krisen varit ett land som försöker stå för öppna gränser. Sedan är det klart att människor inte kan resa hur som helst, men vi förespråkar att man ska behandla länder lika.

UD skriver i en kommentar till TT att Ann Linde den 15 maj deltog i EU:s utrikesministermöte, där bland annat reserestriktioner inom EU kom upp: "Från svensk sida understryker vi det som också EU-kommissionen har sagt, att det inte ska vara en diskriminering av olika länder, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det".

Inte diskriminering

Men Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen, menar att det nödvändigtvis inte är fel att tillåta vissa nationaliteter inresa och andra inte, även om han inte vill kommentera Cypern specifikt.

– Jag kan exempelvis absolut förstå att man stänger gränsen för ett land där den epidemilogiska situationen är väldigt svår, medan man öppnar gränsen för ett land där den epidemilogiska situationen är mycket bättre. Men det måste vara icke-diskriminerande, det vill säga att länder som är i samma epidemiologiska situation behandlas på samma sätt, säger Stefan de Keersmaecker till TT.

Framför allt är det viktigt att EU:s medlemsländer följer de riktlinjer som kommissionen tagit fram, säger de Keersmaecker. Det handlar om EU-kommissionens rese- och turismpaket, som innehåller riktlinjer om hur gränsöverskridningar, transporter och boende kan ske på ett hälsomässigt säkert sätt efter coronakrisen.

– Det viktigaste är att vi inte upprepar de misstag vi gjorde i början av epidemin, då varje land agerade lite på egen hand. Det ledde till många utmaningar, säger Stefan de Keersmaecker.

Fakta: Resor och coronaviruset

Sedan 14 mars avråder utrikesdepartementet från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Anledningen är spridningen av coronaviruset sars-cov-2 och den osäkra och föränderliga situationen runt om i världen. Avrådan gäller till 15 juli, men kan förlängas eller hävas innan dess.

Om du är utomlands rekommenderar UD att du skriver upp dig på den så kallade svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas. Detta möjliggör för UD och ambassaden att kontakta dig vid en krissituation. Uppgifterna sparas under en period som du uppger själv, men max i ett år.

Du kan skriva upp dig på svensklistan på hemsidan Sweden Abroad, eller via appen Resklar. Via appen kan du även hålla dig uppdaterad om vad som gäller på platsen du befinner dig, och UD kan kontakta dig med information om exempelvis möjliga transporter.

I och med UD:s avrådan har många researrangörer ställt in alla resor fram till 15 juli. Om du har bokat en paketresa omfattas du av paketreselagen som innebär att du som resenär har rätt att få pengarna tillbaka om resan ändras på ett väsentligt sätt. Detta gäller exempelvis om resan blir avkortad eller inställd.

Källor: Utrikesdepartementet och Konsumentverket