Då öppnas Berlins nya flygplats

Berlins nya storflygplats ska öppna den 31 oktober nästa år, är det tänkt. Det blir i så fall nio år senare och åtskilliga miljarder kronor dyrare än beräknat.

Telegram från TT / Omni
29 November 2019, 21.47, uppdaterad 30 November 2019, 13.52

Berlins nya storflygplats ska öppna den 31 oktober nästa år, är det tänkt. Det blir i så fall nio år senare och åtskilliga miljarder kronor dyrare än beräknat.

– Datumet är spikat, sade Engelbert Lütke-Daldrup, vd för Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), bolaget som ska driva flygplatsen, vid en pressträff på fredagen.

Han medgav att det fortfarande återstår elva månaders hårt arbete.

Förbundslandet Brandenburgs regeringschef, socialdemokraten Dietmar Woidke, är optimist.

– Den här gången kommer det att gå vägen, säger han.

Partiet De grönas gruppledare i förbundsdagen i Brandenburg Anton Hofreiter är mer avvaktande och kallar planen "mycket ambitiös med tanke på problemen som återstår att lösa".

Flygplatsbygget inleddes 2006 och flygplatsen skulle ha öppnat 2011 var det tänkt. Men konstruktionsmissar har försenat invigningen. Dessutom dömdes 2016 en tidigare chef för mutbrott.

Under tiden har prislappen stigit, från ursprungliga 1,7 till runt 6,5 miljarder euro.

Tanken är att flygplatsen Berlin-Brandenburg, med tilläggsnamnet Willy Brandt, ska ersätta de två existerande flygplatserna Tegel och Schönefeld. Men i en folkomröstning 2017 röstade Berlinborna för att behålla Tegel efter farhågor att den nya flygplatsen skulle vara för liten redan när den öppnas. De styrande håller dock fast vid att den nya storflygplatsen ska vara den enda i huvudstaden.

Rättad: I en tidigare version av texten hade De grönas Anton Hofreiter fel titel.