Detta är en artikel från TT.

Damberg: "Total brist på respekt"

Telegram från TT / Omni
7 March 2021, 10.15, uppdaterad 7 March 2021, 12.40

Fem poliser skadades under lördagens demonstration mot coronarestriktioner i Stockholm.

"Att angripa en polis är inte bara oacceptabelt, det är ett allvarligt brott som kan ge fängelsestraff", säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm gick under namnet Tusenmannamarschen för frihet & sanning och samlade omkring 600 personer, enligt polisens bedömning.

Enligt gällande regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är det förbjudet att samlas fler än åtta personer, på grund av risken för att smittas av covid-19. En arrangör riskerar nu därför ett vite på 20 000 kronor efter föreläggande från länsstyrelsen. Ärendet är skickat till domstol för formellt beslut, enligt Aftonbladet.

"Tiden för stora folksamlingar är inte här. Att följa ordningslagen är inte frivilligt", skriver Mikael Damberg till TT.

”Restriktionerna om max åtta personer vid demonstrationer finns av en viktig anledning och det är för att minska smittspridningen", fortsätter han och pekar på att det nu är ett allvarligt läge där alla måste ta sitt ansvar.

Hätsk stämning

Polisen upplöste manifestationen, som inte hade ansökt om tillstånd, men demonstranterna fortsatte mot Kungsträdgården och stämningen var bitvis hätsk.

Runt 50 personer kördes bort i bussar.

Fem poliser skadades under demonstrationen. En av dessa fördes till sjukhus för vård och kontroll, men har lämnat sjukhuset.

"Polisen agerade professionellt för att se till att demonstrationen löstes upp. Mina tankar går till den vårdpersonal som sliter i pandemin och som möttes av demonstranternas totala brist på respekt, men särskilt till de poliser som skadades under gårdagens demonstration", säger Mikael Damberg.

Ingen frihetsberövad

Enligt polisens presstalesperson Per Fahlström är det ingen person som sitter frihetsberövad på söndagsförmiddagen.

– Men det är fortfarande folk som misstänks för brott, säger Per Fahlström.

Polisen har tidigare meddelat att 50 personer avlägsnats från manifestationen, och att omkring 600 personer deltog i demonstrationen.

– Det var en ganska stor kommendering, med mycket folk som jobbade, så vi håller på och sammanställer exakta siffror nu, säger Per Fahlström.