Danskar för VM-bojkott – Amnesty tipsar Kane

De kritiska rösterna kring herrarnas fotbolls-VM i Qatar blir allt fler.

Mer än fyra av tio danskar vill att landslaget, vid en eventuell kvalificering, bojkottar slutspelet och människorättsorganisationen Amnesty uppmanar Harry Kane och de andra engelska landslagsspelarna att ta ställning inför kvalmötet med Polen.

Telegram från TT / Omni
31 March 2021, 08.46, uppdaterad 31 March 2021, 11.29

De kritiska rösterna kring herrarnas fotbolls-VM i Qatar blir allt fler.

Mer än fyra av tio danskar vill att landslaget, vid en eventuell kvalificering, bojkottar slutspelet och människorättsorganisationen Amnesty uppmanar Harry Kane och de andra engelska landslagsspelarna att ta ställning inför kvalmötet med Polen.

I samband med starten av kvalet till herrarnas fotbolls-VM i Qatar, vars slutspel ska spelas i november–december 2022, har den alarmerande situationen för gästarbetarna i landet , som under många år arbetat med byggnationen av bland annat arenor, återaktualiserats.

Landslag som Tyskland, Norge och Nederländerna har till exempel använt upptakten till sina inledande kvalmatcher för att protestera mot att slutspelet arrangeras i landet med t-shirts med texter som "mänskliga rättigheter – på och utanför planen".

"Väldigt överraskande"

I Danmark verkar även en majoritet av invånarna vara kritiska till att mästerskapet arrangeras i Qatar. Enligt en opinionsundersökning gjord av företaget Megafon för danska TV 2 anser 44 procent av deltagarna att landslaget ska bojkotta VM, om det lyckas kvalificera sig. Många, 39 procent, tycker också tvärtom – att Danmark ska vara med – medan 17 procent inte tar ställning i frågan.

– Det är väldigt överraskande. Jag såg inte det här komma. Men det måste ha att göra med att den allmänna uppfattningen om att man ska skilja på sport och politik har fallit samman, säger idrottsprofessorn Hans Bonde, verksam vid Köpenhamns universitet, till TV 2.

Danmark har två raka segrar i VM-kvalet, 2–0 borta mot Israel och 8–0 hemma mot Moldavien, före onsdagskvällens bortamöte med Österrike.

"Väldigt allvarligt problem"

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tilldelade Qatar värdskapet för VM 2022 i december 2010. Sedan dess har misstankarna om korruption och kritik mot arrangörslandets bristande förhållningssätt till mänskliga rättigheter omgärdat mästerskapet.

I England uppmanar människorättsorganisationen Amnesty att landslaget – likt Tyskland, Nederländerna och Norge – tar ställning.

"Harry Kane och det engelska landslaget kan läsa det stora antalet rapporter om hur gästarbetarna utnyttjas i Qatar och snabbt se att det är ett väldigt allvarligt problem", säger Kate Allen, chef vid Amnesty International i Storbritannien, i ett uttalande till Reuters.

Englands förbundskapten Gareth Southgate säger att det engelska fotbollsförbundet för en dialog med Amnesty kring situationen i Qatar.

– Som jag har förstått det vill inte Amnesty att turneringen ska senareläggas eller flyttas. De vill verka och belysa saker som kan förbättras. Det är viktigt att vi arbetar med sådan organisationer, sade Southgate efter 2–0-segern borta mot Albanien i söndags.

England tar under onsdagskvällen emot Polen på Wembley i London.