Detta är en artikel från TT.

Data från cyberattack mot sjukhus till salu

Telegram från TT / Omni
4 March 2024, 09.40, uppdaterad 4 March 2024, 11.03

Uppgifter som stulits genom en cyberattack mot Sophiahemmet ligger ute till försäljning på darknet.

– Hur mycket detta handlar om och vad det är för typ av data, det håller vi på att undersöka, säger Pia Hultkrantz, kommunikationsansvarig på Sophiahemmet.

Enligt Ny Teknik utsätts nu sjukhuset för utpressning. Personer inom en hackergrupp som kallar sig Medusa kräver en miljon amerikanska dollar – annars kommer stulen data att säljas. Gruppen publicerar också uppgifter som ska bevisa att man har tillgång till ett stort antal filer och data.

Cyberattacken, en så kallad ransomware-attack, skedde sent i tisdags kväll och verksamheten är fortfarande påverkad.

Enligt en it-säkerhetsexpert som P4 Värmland talat med ska nu ett stort antal filer som härrör från attacken ligga ute till försäljning. Men sjukhusets kommunikationsansvariga kan alltså inte bekräfta omfattningen.

– Det är klart att det här är ett nytt steg i den här attacken som vi har utsatts för.

Sjukhuset har fått ett meddelande från gruppen Medusa i form av en skärmdump, där man annonserar att man tagit data från något man kallar ”Sophiahemmet university”, berättar Pia Hultkrantz.

Detta har även bekräftats av it-säkerhetsexperter som sjukhuset samarbetar med.

– Vi undersöker med alla våra medel och tillsammans med Region Stockholms it-experter för att ta reda på vad det handlar om. Så fort vi vet det kan vi bli mer aktiva och agera, säger Pia Hultkrantz.