Djurgården räddades kvar: "Har inga ord"

Djurgården kan pusta ut.

Stockholmsklubben spelar i damallsvenskan även nästa säsong – tack vare Göteborg.

I stället åker bottenkonkurrenten Limhamn/Bunkeflo ur serien på sämre målskillnad.

Telegram från TT / Omni
26 October 2019, 17.24, uppdaterad 26 October 2019, 18.35

Djurgården kan pusta ut.

Stockholmsklubben spelar i damallsvenskan även nästa säsong – tack vare Göteborg.

I stället åker bottenkonkurrenten Limhamn/Bunkeflo ur serien på sämre målskillnad.

Det var bäddat för en rysare när den damallsvenska bottenstriden skulle avgöras. Djurgården, tredje sist, och Limhamn/Bunkeflo, näst sist, hade lika många poäng – stockholmarna med bättre målskillnad – och bara ett av lagen skulle få avsluta dagen som ett allsvenskt lag.

Och det blev precis lika spännande som många hade anat.

För när Djurgården släppte in både 0–1 och 0–2 i sista omgången borta mot trean Vittsjö knackade degraderingen på dörren. Räddningen skulle i stället komma från en annan del av Skåne. För samtidigt som Djurgården slet på en regntung gräsmatta i Vittsjö föll bottenkonkurrenten Limhamn/Bunkeflo med 0–2 hemma mot redan klara silverlaget Göteborg.

"Har inga ord"

Därmed är det LB07 – som föreslås ingå i ett samgående med herrallsvenska Malmö FF – som spelar i elitettan nästa säsong och inte Djurgården.

– Jag har inga ord, det är bara lättnad, säger Djurgårdskaptenen Mia Jalkerud i SVT.

Trots att hennes lag satsade stort inför säsongen med tunga rekryteringar som Olivia Schough och Hanna Folkesson har det varit en tung resa för stockholmarna med bara 14 inspelade poäng på 22 matcher.

Efter slutsignalen bröt flera av spelarna ut i glädjetårar.

– En otrolig lättnad, det går inte att beskriva, säger Jalkerud.

Champagnedusch för Seger

Tolv mil sydväst var det Pauline Hammarlund och Taylor Leach som sänkte LB07 med var sitt mål för Göteborg, som avslutade säsongen med femte raka segern och en stärkt andraplats i tabellen.

Även Rosengård – redan klar mästare – fick avsluta på topp. Det blev 1–0 borta mot Kristianstad och därmed vann Rosengård serien med fyra poäng ner till Göteborg. Efter slutsignalen åkte guldhattarna på för andra gången på sex dagar i det jublande mästarlaget, där lagkaptenen Caroline Seger duschades i skumpa när hon höjde Kronprinsessan Victorias pokal.

Jumbon Kungsbacka var redan klart för nedflyttning och kommer att göra LB07 sällskap i elitettan nästa säsong.