Detta är en artikel från TT TT-AFP.

Dödliga bombningar av hårt pressad Gazastad

Telegram från TT / Omni
4 February 2024, 06.45

Israel har utfört nya flygbombningar mot Gazaremsan nattetid, med många rapporterade dödsfall som följd.

Fler anfall riktas mot den hårt pressade gränsstaden Rafah – en sista anhalt för mängder av civila som försöker komma undan.

Vården i Gaza, som lyder under extremiströrelsen Hamas, meddelar tidigt på söndagsmorgonen att 92 människor har dödats i bombningar under natten till söndag.

Enligt Hamasstyret har flera anfall riktats mot helt och hållet civila mål. Israels militära styrkor har ännu inte uttalat sig om nattens anfall.

Anfall mot gränsstaden Rafah har trappats upp under helgen.

– Barnen låg bara och sov när bombningarna plötsligt skedde. Sovrummet föll samman över mina barn. Gud tog ett av mina barn och tre av dem klarade sig undan döden, säger Ahmad Bassam al-Jamal till nyhetsbyrån AFP, då han och flera andra sörjer dödsoffer vid en av stadens vårdinrättningar.

”En tryckkokare”

FN:s humanitära organ larmade redan i fredags om att Rafah är en ”tryckkokare” där situationen bara blir värre och människors desperation växer. Hundratusentals civila palestinier har sökt sig mot staden, som ligger i Gazaremsans södra ände, intill den stängda gränsen mot Egypten.

Under krigets gång har de israeliska styrkorna återkommande uppmanat civila att söka sig söderut, men flyganfall och beskjutning har fortsatt över hela Gazaremsan.

Israeliska markstyrkor har under de senaste veckorna stridit mot väpnade palestinier i staden Khan Yunis, som är den näst största i Gaza och som ligger strax norr om Rafah och gränsen. I samband med det har hjälporganisationer larmat om att deras arbete har lamslagits och att deras anläggningar också har blivit angripna.

Israels försvarsminister Yoav Gallant varnade på lördagen för att den israeliska markoffensiven lär fortsätta att avancera söderut.

Varannan invånare där

Striderna i Khan Yunis har drivit ännu fler människor på flykt mot gränsen. Rafah hade före kriget omkring 200 000 invånare – och just nu beräknar FN att mer än halva Gazas befolkning befinner sig där.

I och kring gränsstaden har mängder av tält och andra tillfälliga tak upprättats, i regn och vinterkyla.

– Vi är slutkörda, säger en av de flyende, Mahmud Abu al-Shaar, till AFP och vädjar om ett avbrott i striderna.

Förhandlingar om ett sådant pågår fortsatt med internationell medling. Ledande representanter för Hamas sade på lördagen att det återstår flera detaljer att reda ut innan det går att nå en överenskommelse.

Utvecklingen i kriget

Den palestinska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha blivit dödade, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel förklarade krig i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas. Omfattande flygbombningar inleddes och senare också en markoffensiv.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har åtminstone 27 200 människor blivit dödade i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken.

Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.