Detta är en artikel från TT.

Dubbelseger för Spelmannen i "Masked singer"

Telegram från TT / Omni
20 May 2022, 22.02

Skulle det bli en trollkarl, en spelman eller ett sagoträd som längst lyckas behålla sin mask? Finalen i ”Masked singer” bjöd på en – eller egentligen två – rejäla överraskningar när den sprallige Spelmannen till slut stod som segrare.

Nio veckor av snåriga ledtrådar och vilda gissningar är till ända och spänningen höll i sig till ”Masked singers” sista mundering var avslöjad. Finalen blev också en tuff fight mellan panelmedlemmarna Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren, som sedan tidigare hade tre poäng var.

Halvvägs in i programmet skaffade sig Pernilla ett övertag när hon tack vare ledtråden att han ”spenderat tusen timmar tillsammans med en av panelmedlemmarna” listade ut att det var musikalkollegan Rennie Mirro som dolde sig bakom Trollkarlen.

Segern stod sedan mellan Spelmannen och Sagoträdet.

– En av Sveriges absolut bästa röster, sade Måns Zelmerlöw om Spelmannen – dock utan att kunna placera vem rösten tillhörde.

– Faktum är att ingen lyckats gissa rätt på Spelmannen ännu under säsongen, upplyste programledaren David Hellenius den redan förvirrade kändispanelen.

Rört sagoträd

Bakom Sagoträdets maskering var dock både Måns och Pernilla övertygade om krögaren, tv-kocken och julvärden Tareq Taylor skulle återfinnas och mycket riktigt var det Taylor som knep andraplatsen.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten att våga sjunga och det här har varit det mest utmanande jag någonsin gjort, sade en rörd Taylor och torkade bort en tår med den grenklädda handen.

När det till slut var dags att avslöja Spelmannens maskering och därmed kora årets segrare höll Felix Herngren fast vid sin gissning på Youtubern Pewdiepie. Nour El Refai gissade på Anton Lundqvist och Måns Zelmerlöw trodde sig självsäkert kunna säga: ”Välkommen till 'Masked singer', Eric Saade”.

I sista sekunden bestämmer sig Pernilla Wahlgren för att byta spår. Syskonledtrådarna i kombination med en eltandborste får henne att slänga ur sig en vild gissning på den norska popduon Marcus och Martinus.

Stor förvirring

Och – inte minst till Pernillas stora chock – var det också de två norska tvillingarna som klev ur spelmansdräkten och den medföljande positivlådan.

– Men jag skojade ju bara, flämtade en chockad Pernilla Wahlgren och Felix Herngren utbrast att det var det sjukaste och mest förvirrande han någonsin varit med om.

Det norska popfenomenet Marcus och Martinus berättade att de sjungit varannan låt och turats om att ligga gömd i positivlådan.

– Ni är ju världsartister och det har verkligen känts, men det är så märkligt när man inte kan fatta vem i helskotta det är, säger Felix Herngren.

Visar en annan sida

På frågan från David Hellenius hur det kommer sig att de ville vara med i ”Masked singer” i Sverige svarar bröderna:

– Många ser ju oss som barnstjärnor, så vi ville visa en annan sida av oss själva och att vi kan sjunga och prestera, säger Martinus Gunnarsen.

– Jag skulle ju aldrig ha sjungit Christina Aguilera på vår egen konsert, så att få göra det här har varit helt fantastiskt, fyller Marcus Gunnarsen i.

De tävlade i andra säsongen av "Masked singer"

Karusellen (Anna Lindberg)

Nallen (Marianne Mörck)

Fru Kanin (Mona Sahlin)

Astronauten (Lasse Holm)

Riddaren (Peter Magnusson)

Lokatten (Malin Berghagen)

Cyberninjan (Clara Henry)

Mjukglassen (Arantxa Álvarez)

Sjöjungfrun (Yohio)

Trollkarlen (Rennie Mirro)

Sagoträdet (Tareq Taylor)

Spelmannen (Marcus och Martinus Gunnarsen)