Duplantis Sverigedebuterar på Ullevi

Världsungdomsspelen i Göteborg ställdes in till följd av coronapandemin – men det finns gott om friidrott att se fram emot i helgen när det i stället arrangeras en gala i stav och längdhopp på Ullevi.

Här listar TT några av lördagens höjdpunkter.

Telegram från TT / Omni
03 juli 2020, 17.46

+ Duplantis säsongsdebut på svensk mark

6,17 i polska Torun – 6,18 i Glasgow, Skottland, en vecka senare.

Världsrekordhållaren i stavhopp Armand Duplantis var närmast ostoppbar innan friidrotten pausades i mars. Och på lördag är 20-åringen det stora dragplåstret när han gör säsongsdebut på svensk mark.

I Göteborg ställs Duplantis mot Melker Svärd Jacobsson, belgaren Ben Broeders och norrmannen Pål Haugen Lillefosse. Men det största hotet ser på förhand ut att komma i form av polacken Piotr Lisek, vars personbästa är 6,02.

För en knapp månad sedan tävlade Duplantis för första gången sedan slutet av februari. Då vann svensk-amerikanen på 5,86 meter i Oslo, även om han efteråt medgav att han kände sig en aning ringrostig.

Har Duplantis skrapat bort rosten till den här gången?

+ Stavhoppsduell mellan Bengtsson och Meijer

De är lika gamla, slog igenom ungefär samtidigt och har genom åren tävlat i att sätta svenskt rekord i stavhopp. I skrivande stund är Angelica Bengtsson bäst på 4,80 från VM-finalen i Doha, Qatar, i fjol. Men Michaela Meijer kommer till Ullevi med fin form efter att förra helgen hoppat 4,72 meter – ett nytt personligt rekord utomhus.

Och Meijer siktar högre än så den här gången.

– 4,80 till 4,85 hoppas jag nå. Det är inte omöjligt men då ska allt stämma och det är väl det som är svårt, sade 26-åringen till Göteborgs-Posten inför tävlingen.

Utöver de båda tävlar även Lisa Gunnarsson i damernas stavhopp.

+ Montler säsongsdebuterar

Thobias Montler hade, likt flera av de andra svenska friidrottarna, prickat storformen i vintras. I slutet av februari slog han till med 8,22 meter under friidrotts-SM i Växjö och innan dess hoppade han 8,10 i säsongsdebuten vilket redan då innebär nytt världsårsbästa för Montler.

Resultatet i Växjö innebar också att det bara är Juan Michel Echevarría från Kuba som har hoppat längre inomhus i år.

Det är också tio centimeter längre än Andreas Otterlings personbästa. Otterling är en av de som ställs mot Montler på lördag.

+ Sagnia är tillbaka

26-åringen från Helsingborg fick fjolåret förstört av en allvarlig knäskada och missade bland annat VM i Qatar i september. I januari var hon tillbaka och visade fin form direkt i comebacken.

Trots coronauppehållet under våren konserverade hon formen och visade upp den på nytt i juni. Då slog Sagnia sitt personliga utomhusrekord när hon hoppade 6,81 meter under en tävling i Mölndal.

– Äntligen! Det rekordet har stått sig sedan SM 2015. Det är ändå mycket som ska klaffa med ansats och så för att man ska få ihop det, sade Sagnia till Aftonbladet då.

I Göteborg ställs hon bland annat mot 19-åriga Tilde Johansson, som slog igenom i fjol. Löftet från Falkenberg har som bäst hoppat 6,73 meter.

+ Ståhl tävlar i Stockholm

Det är visserligen inga diskustävlingar på Ullevi i helgen – men det innebär knappast att det inte går att se förstklassig diskus för den som vill.

I Hässelby, väster om Stockholm, tävlar nämligen Daniel Ståhl. Den svenske stjärnan har i sommar prickat formen och kastade i juni 70,25 meter vid en gala i Helsingborg.

Med det är han världsetta i år. Och trots att Ståhl var långt från 70 meter senast i Bottnarydskastet, utanför Jönköping (64,92 meter), hade han inga problem att ta hem även den tävlingen.