Dyrt att plåstra om Big Bens bombskador

Skadorna blev större än man trott, när bomberna föll över Big Ben under andra världskriget.

Nu skjuter notan för reparationen av ett av Storbritanniens mest klassiska landmärken i höjden.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2020, 20.53

Det regnade bomber över London under andra världskriget. Men Big Ben överlevde den tyska blitzen – om än med skador på tak och urtavla. Nu står det dock klart att den nygotiska byggnaden, som officiellt heter Elizabeth Tower, fick mer omfattande bombskador än vad man tidigare har trott.

Det ikoniska klocktornet har sedan 2017 varit täckt av byggnadsställningar – och som en följd av reparationerna har Big Ben hållit tyst för det mesta.

Giftig blyfärg

När byggnaden nu har kunnat undersökas mer ingående står det klart att behovet av omplåstring är större än väntat. Förutom spåren efter bomberna har arbetare stött på asbest, giftig blyfärg, hundratals förfallna eller skadade sniderier och krossat glas på klockans visare. Ytterligare en klockexpert behöver kallas in i arbetet.

Upptäckterna innebär att kostnaden för reparationerna kommer att stiga från 61,1 miljoner pund (motsvarande 770 miljoner kronor) till 79,7 miljoner pund (en miljard kronor), har det brittiska parlamentet fått veta. Tanken är dock fortfarande att arbetet ska vara klart sent nästa år.

Projektets behov av så många extra miljoner är en "extrem besvikelse" enligt underhuset, som är inrymt i en angränsande byggnad. Den nya budgeten har ännu inte godkänts, men politikerna ska ha fått löfte om att det här är sista gången som projektet ber om mer pengar.

"Frustrerande"

"Det är väldigt frustrerande att få veta att Elizabeth Tower-projektet kräver ännu mer finansiering, efter det att vi kom överens om 32 miljoner pund extra 2017" skriver en talesperson för House of Commons Commission som är det högsta parlamentariska styrelseorganet.

"Vi kräver mer detaljerad information om lärdomarna från detta, samt försäkringar om att mer stabila uppskattningar kommer att föreberedas för liknande arbeten i framtiden".

När Big Bens upprustning är färdig står Westminsterpalatset på tur. Parlamentsbyggnaden är i mycket dåligt skick och under reparationen kommer parlamentsledamöterna att få flytta till en annan byggnad. Notan väntas bli omfattande.

Fakta: En av Londons främsta symboler

Klocktornet i norra gaveln på parlamentshuset i London kallas ofta Big Ben. Men namnet syftar egentligen på själva klockan, som sannolikt är uppkallad efter Benjamin Hall som ledde arbetet med klockans upphängning 1859. Tornet som klockan sitter i heter sedan 2012 Elizabeth Tower, efter drottningen.

Ljudet av Big Ben har blivit världsberömt genom att det används av det brittiska radioföretaget BBC.

2017 tystnade klockan i samband med en reparation som ska pågå i flera år.

Källa: Nationalencyklopedin