Kim Jong-Un redo att träffa Trump

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un var på besök i Peking, och träffade Kinas president Xi Jinping, enligt flera nyhetsbyråer.

Under mötet bekräftade Kim att han är villig att träffa USA:s president Donald Trump.

Besöket varade mellan onsdag och söndag och kom efter en inbjudan av Xi Jinping. Den kinesiske presidenten anordnade en bankett för att välkomna den nordkoreanske diktatorn och hans fru Ri Sol-Ju, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Även den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap bekräftar uppgifterna om besöket.

"Jag har haft framgångsrika samtal med generalsekreterare Xi Jinping om att utveckla relationen mellan de två partierna och de två länderna, våra respektive inrikespolitiska situationer, att upprätthålla fred och stabilitet på Koreahalvön, och andra frågor", sade Kim Jong-Un under banketten, enligt Nya Kina.

Bekräftar möte med Trump

Under besöket ska Kim ha bekräftat att han är redo att hålla ett möte både med Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump, enligt nyhetsbyrån.

"DPRK (Nordkorea) är villigt att föra en dialog med USA och håll ett toppmöte mellan de två länderna", sade Kim.

Sydkorea meddelade tidigare den här månaden att Kim hade erbjudit sig att träffa USA:s president, uppgifter som inte officiellt bekräftats av Pyongyang.

Kim ska även under mötet ha sagt att Nordkorea är redo att kärnvapennedrusta, rapporterar Nya Kina.

"Frågan om att kärnvapennedrusta Koreahalvön kan lösas om Sydkorea och USA svarar på våra ansträngningar med goodwill, skapar en atmosfär av fred och stabilitet samtidigt som vi vidtar progressiva och synkroniserade åtgärder för att uppnå fred", sade Kim.

Enligt ett uttalande från Vita huset meddelade Kina USA om Kims besök dagen innan han anlände till Peking. Trump ska ha fått en personligt meddelande från Kinas president.

"USA håller fortsatt nära kontakt med våra allierade Sydkorea och Japan. Vi ser den här utvecklingen som ytterligare ett bevis på att vår kampanj med maximal press skapar en passande atmosfär för att hålla en dialog med Nordkorea", enligt Vita huset.

Utveckling i relationen

Relationen mellan Nordkorea och Kina har blivit mer ansträngd sedan Peking har stött FN-sanktionerna mot Pyongyang för dess kärnvapen- och robotprogram.

Enligt Xi Jinping har båda ledarna upplevt en "utveckling i relationen mellan länderna" under mötet.

"Detta är ett strategiskt val och det enda rätta valet som båda sidor har gjort baserat på historien och verkligheten. Detta borde inte och kommer inte att förändras på grund av en enskild händelse vid en viss tidpunkt", säger Xi, enligt Nya Kina.

Kinas president accepterade en inbjudan från Kim att besöka Nordkorea vid lämpligt tillfälle, när de träffades för första gången i Peking.

Resan till Kina var Kim Jong-Uns första kända besök i utlandet sedan han kom till makten 2011.

TT-AFP-Reuters