Detta är en artikel från TT-AFP.

Efter brakförlusten: Disney byter Bob igen

Telegram från TT / Omni
21 November 2022, 03.36, uppdaterad 21 November 2022, 03.54

Den amerikanska nöjesjätten Disney byter vd. Styrelsen har avsatt Bob Chapek och återvänder gör tidigare vd:n Bob Iger.

Bog Iger ledde företaget mellan 2005 och 2020 och lämnade det helt och hållet så sent som i januari. Han handplockade Bob Chapek som sin efterträdare. Nu säger 71-årige Iger att han ser fram emot att återvända och är ”extremt optimistisk” för Disneys framtid. Han har gått med på att styra skutan i två år.

Beskedet kommer ett par veckor efter det att bolaget rapporterat en brakförlust för sin direkt-till-kund-division, där strömningsplattformen Disney+ är flaggskeppet. Förlusten mer än fördubblades under det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, till hisnande 1,47 miljarder dollar (15,7 miljarder kronor), även om antalet nya prenumeranter var högre än väntat – 12,1 miljoner plus till totalt 164,2 miljoner.

Även bolagets nöjesparksdel gick sämre än vad analytikerna trott, och investerarna fick skrämselhicka och skickade ned aktiekursen 13 procent, det största tappet för en enskild dag för aktien sedan 2001. Ett par dagar senare meddelades anställningsstopp inom bolaget på allt utom de allra viktigaste tjänsterna.

”Även om vi inte kommer att offra kvalitet eller styrkan i vår oöverträffade synergimaskin, måste vi säkerställa att våra investeringar är både effektiva och kommer med påtagliga fördelar för både publiken och företaget”, skrev Chapnek i ett uttalande.