Efter fem män – kvinna ny vd för H&M

Efter fem män tar för första gången en kvinna över vd-posten på klädjätten H&M. I en stor rockad lämnar Stefan Person ordförandeposten till sonen Karl-Johan som efterträds som vd av Helena Helmersson.

– Vi behöver göra mer för att leda industrin till en mer hållbar framtid, säger hon till TT.

Telegram från TT / Omni
30 jan. 2020, 08.10

Efter 20 år som styrelseordförande beskriver Stefan Persson det som sin önskan att en förändring sker i ordförandeskapet och att Karl-Johan Persson tar över rollen.

Persson den yngre, som varit vd i mer än tio år, tycker att tiden för förändring är helt rätt.

– Det känns som en naturlig tajming. Vi har en positiv utveckling i bolaget, en stark position och jag tycker att vi har lagt en bra grund för framtiden.

Den nya vd:n Helena Helmersson har han stort förtroende för.

– I Helena får vi en fantastisk vd. Hon har en jättelång erfarenhet och har varit på många olika positioner och kan bolaget väl. Tillsammans med den nya finanschefen Adam Karlsson kommer hon att göra ett jättebra jobb, säger Karl-Johan Persson till TT.

Känner sig ödmjuk

Det hela har gått snabbt, berättar hon vid pressträffen. Före jul fick hon frågan av Karl-Johan Persson, och efter att ha funderat under jullovet tackade hon ja till erbjudandet om att bli H&M:s nya vd.

Helmersson känner sig ödmjuk inför uppgiften.

– Det känns jättespännande. Jag är motiverad, det känns kul och stort och det är ett stort ansvar. Jag känner mig trygg i det härliga och duktiga team jag har runt omkring mig, säger Helena Helmersson.

Att hon har haft flera roller inom bolaget innebär att hon redan känner till organisationen och kollegorna väl, fortsätter hon.

– Jag har även lärt mig hur man leder i förändring. Omvärlden förändras ännu snabbare nu och kunderna ändrar sina beteenden. Det tycker jag är jättespännande och det är en av mina passioner när det gäller ledarskap.

Hållbarhet i fokus

Med erfarenheten som hållbarhetschef i ryggen lovar Helmersson att stort fokus kommer att ligga på att arbeta mot en mer hållbar modeindustri.

Klimatfrågan beskriver hon som en hjärtefråga.

– Jag är oerhört stolt över det hållbarhetsarbete som vi gör, och givetvis kommer vi att fortsätta med det. Det är så tydligt med klimatriskerna att vi behöver göra ännu mer framöver för att leda industrin till ett bättre ställe och en mer hållbar framtid.

Var inte planerat

År 1997 började hennes resa inom H&M, då som ekonom.

TT: Har det varit en dröm för dig att bli vd sedan du började arbeta på H&M?

– Nej, det var ingen plan eller utstakad dröm. Jag har inte haft några karriärmål under min tid på H&M, jag har hoppat på superspännande roller och försökt göra så gott jag har kunnat, och så har det ena lett till det andra.

Under torsdagen presenterade klädjätten sina delårssiffror, som pekar på en ökad vinst. Vinsten före skatt uppgick till 5 403 miljoner kronor under det fjärde kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period föregående år gjorde bolaget en vinst på 4 352 miljoner kronor.

Fakta: Helena Helmersson och tidigare vd:ar

Helena Helmersson är född 1973 i Skellefteå. Hon läste internationella ekonomlinjen på Handelshögskolan vid Umeå universitet och tog examen 1997.

Samma år började hennes resa inom bolaget. Sedan hon började på Hennes & Mauritz har hon bland annat varit hållbarhetschef och produktionschef baserad i Hongkong. Senast har hon varit chef med ansvar för expansion, logistik, produktion och it.

2014 utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna av tidningen Veckans affärer.

Tidigare verkställande direktörer på H&M: Erling Persson (1947-1982), Stefan Persson (1982-1998), Fabian Månsson (1998-2000), Rolf Eriksen (2000-2009) och Karl-Johan Persson (2009-2020).