Detta är en artikel från TT.

Efter restriktionerna: Lång väntan på nytt pass

Telegram från TT / Omni
21 February 2022, 04.00

Ressugna med ogiltigt pass kan behöva planera sin resa i god tid. Trycket har ökat på passexpeditionerna som går in i högsäsong, samtidigt som många skjutit fram att förnya sina pass på grund av pandemin.

Väntetiden för att ansöka om nytt pass blir längre i mars. Högsäsongen för polisens passexpeditioner sträcker sig sedan fram till augusti. Under 2019 tog polisen emot 2 760 000 ansökningar om förnyat pass. Mer än hälften av dem togs emot under högsäsongen.

Många veckors väntan

Längst väntetid är det för medborgare bosatta i storstäderna, även om väntetiden varierar mellan olika regioner. I mitten på februari i år visar polisens siffror att personer som vill förnya sitt pass i polisregion väst kan få vänta mer än sju veckor på en ledig tid.

Linda Ahlén, gruppchef på enheten för förvaltningsrätt inom polisen, beskriver ett ökat tryck i bokningssystemet.

– Jag tror att det är en kombination av tre faktorer som gör att vi ser ett ökat tryck på passexpeditionerna. Dels går vi in i en högsäsong, dels har folk inte förnyat sitt pass under pandemin utan man har väntat och sedan har restriktionerna släppt.

”Ögonblicksbilder”

Även om passköerna generellt är längre menar Linda Ahlén att väntetiderna kan ses som ”ögonblicksbilder” av bokningsläget som passexpeditionerna släpper varje dag.

– Hittar du inte en tid en dag kan det finnas om du går in igen imorgon. Det finns även bokningsbara tider på andra orter, tipset är att kika på det.

Passexpeditionernas bemanning och öppettider ses också över för att fler tider ska bli tillgängliga. Öppettiderna varierar mellan olika polisstationer.

– Vi har naturligtvis följt läget och uppmanat medborgarna att söka pass i god tid. Vi har begränsat med lokaler och personal och då är det viktigt att man ser över giltighetstiden och planerar sin resa, säger hon.