Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Ekonom: Ingen vilja att ändra coronataktiken

Sveriges coronahantering är ett varnande exempel för andra länder – det är andemeningen i en artikel i New York Times.

Telegram från TT / Omni
08 juli 2020, 17.06

Enligt Londonbaserade ekonomijournalisten Peter S Goodman har Sveriges regering genomfört – och misslyckats med – ett experiment under pandemin. Han anser att Sverige i stort sett valt att låta livet fortgå som vanligt för att rädda ekonomin.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) tillbakavisar resonemanget att Sverige skulle ha satt ekonomin före hälsan.

– Det stämmer inte, sade hon på en pressträff på onsdagen.

Sverige har haft tolv gånger fler dödsfall per miljon invånare än Norge, sju gånger fler än Finland och fem gånger fler än Danmark. Samtidigt har ekonomin inte klarat sig bättre, noterar Goodman och hänvisar till statistik från Rikbanken och centralbankerna i Norge och Danmark.

Jacob F Kirkegaard, dansk ekonom vid Peterson institute for international economics i Washington, hävdar i artikeln att det inte funnits någon vilja från svenska regeringen att ändra taktik förrän det var försent.

– Det är förvånande, med tanke på att det har varit tydligt under en längre tid att de ekonomiska vinsterna som de påstår sig ha fått av detta är obefintliga, säger han till New York Times.

Anna Hallberg konstaterade vid pressträffen att hon inte alls är säker på att Sverige ekonomiskt kommer bättre ur pandemin än andra länder, trots att Sverige inte stängde ned helt:

– Industrin är så beroende av de globala värdekedjorna och stänger omvärlden ned, då blir vi också otroligt sårbara och drabbade av detta. Man ska bejaka att vi påverkas otroligt mycket av de nedstängningar som görs i omvärlden.