Ekonom: Laschet eller Scholz – liten skillnad

Kristdemokraten Armin Laschet och socialdemokraten Olaf Scholz gör upp om att bli förbundskansler.

– Oavsett vem det blir finns bra förutsättningar för att man ska verka för ett fortsatt öppet Tyskland, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Telegram från TT / Omni
26 September 2021, 21.15

Kristdemokraten Armin Laschet och socialdemokraten Olaf Scholz gör upp om att bli förbundskansler.

– Oavsett vem det blir finns bra förutsättningar för att man ska verka för ett fortsatt öppet Tyskland, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Enligt vallokalsundersökningarna är det jämnt i det tyska valet.

Magnusson säger att de ekonomiskpolitiska skillnaderna mellan de två kandidaterna – CDU:s Armin Laschet och SPD:s Olaf Scholz – inte är särskilt stora, speciellt ur ett svenskt perspektiv.

– För Sverige som exportberoende av ett stort land som Tyskland, och som dessutom har EU som viktig plattform för samarbetet, är det viktiga för oss att det blir en regering som fortsätter hålla Tyskland, de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna öppna och vid liv. Där är det inte någon stor skillnad, säger Magnusson.

Han säger att både CDU, SPD och De gröna är EU-vänner.

Segärdighet oroar

Den potentiella oron ligger mer i om det blir en upprepning av valet 2017, då det tog fem månader innan en regering var på plats, än om det är Laschet eller Scholz tar över, enligt Magnusson.

– Ur ett svenskt perspektiv är risken mer behäftad med EU-arbetet, om Tyskland blir väldigt uppfyllda av att försöka bilda regering och därmed inte kan spela sin ledande och konstruktiva roll i EU-arbetet. Det är inte säkert att det blir så, men det är en risk.

Det faktum att Laschet representerar Merkels parti och att Scholz är sittande finansminister i storkoalitionen som styrt landet innebär att det blir en kontinuitet oavsett vem som tar över efter Merkel.

”Mer expansiva”

Vilken roll De gröna får kan däremot spela roll.

– De har en lite annorlunda inställning, inte minst till det ekonomiskpolitiska ramverket. De är lite mer expansiva, mindre finansiellt restriktiva, säger Magnusson.

Annars tror Jens Magnusson att Tysklands ekonomiska politik kommer fortsätta på inslagen väg.

– Linjen där man har lånat upp under krisen, fört en expansiv finanspolitik och nu försöker komma tillbaka till lite mer sunda statsfinanser – som inte minst tyska folket är mer intresserade av och stöder – den vägen kommer man nog att ta oavsett, säger Jens Magnusson.