Foto: Hennepin County Sheriff's Office/AP/TT

En av fyra Floyd-åtalade poliser släppta

En av de fyra poliser i Minneapolis i USA som åtalats för inblandning i att ha orsakat den svarte mannen George Floyds död har släppts mot borgen.

Telegram från TT / Omni
11 juni 2020, 10.14

37-årige Thomas Lane hölls i Hennepin County jail med en borgenssumma på 750 000 dollar, närmare sju miljoner kronor, innan han släpptes på onsdagen lokal tid. Han är en av tre av poliserna som åtalats för medhjälp till dråp.

I centrum för åtalet står Derek Chauvin – den polisman som på en video ses trycka sitt knä mot Floyds hals under många minuter, trots att Floyd vädjar om hjälp och upprepade gånger säger att han inte kan andas.

Floyd blir till sist medvetslös och förklaras död när han senare får komma till sjukhus. Videon spreds över världen och var den tändande gnistan för de senaste veckorna stora demonstrationer mot polisvåld och rasism.

Chauvin står anklagad på två dråpsliknande åtalspunkter (second-degree murder och second-degree manslaughter). Han är fortsatt frihetsberövad med en borgenssumma på 1,25 miljoner dollar, närmare 11,5 miljoner kronor. Borgensummorna för de övriga två poliserna, som också är kvar i häkte, är satt till 750 000 dollar.

Samtliga fyra poliser som närvarade vid gripandet av Floyd har avskedats.