Detta är en artikel från TT.

"Enorm blunder av Israels säkerhetsapparat"

Telegram från TT / Omni
7 October 2023, 06.21, uppdaterad 7 October 2023, 08.50

Den palestinska islamiströrelsen Hamas har inlett en attack mot Israel. Att ett så synkroniserat anfall lyckats genomföras är en enorm blunder av Israel, säger experten Anders Persson, som befinner sig i Jerusalem, till TT.

– Israel är taget på sängen.

Tidigt på lördagsmorgonen avfyrades raketer mot Israel från flera platser runt om i Gaza. Flera tusen raketer uppges ha skjutits – ovanligt många under en kort period, enligt Persson, Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet som befinner sig i Jerusalem där han följer utvecklingen genom tv-sändningar och sociala medier.

Hamas soldater har tagit sig in i Israel och kör runt i jeepar och skjuter mot människor på gatan i de sydvästra delarna av landet, berättar han. På palestinska medier förekommer obekräftade uppgifter att det rör sig om jeepar från israeliska armén som Hamas soldater har tagit över.

– Det här är en jättegrej. Det är en enorm blunder av Israels säkerhetsapparat att man inte har lyckats förutse och stoppa Hamas från att ta sig in, säger Persson.

”En total chock”

Hamas har även tagit sig in i Israel via luften och havet, uppger israeliska militären. Bland annat handlar det om dykare och minst en skärmflygare, enligt Anders Persson som är förvånad över hur Hamas kunnat synkronisera attacken utan att Israel har upptäckt planerna.

– Israel är taget på sängen.

I fredags satt han på möte med höga toppdiplomater, ingen hade en tanke på att något sådant här var på gång, enligt Anders Persson.

– Det kom som en total chock.

Iransk inblandning?

Något som däremot diskuterades är det historiska avtal som är på gång mellan Saudiarabien och Israel för att normalisera relationerna.

Arabförbundets ståndpunkt är att inga länder ska upprätta relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst. Men på senaste år har flera arabländer övergett den ståndpunkten, och i slutet av september uttryckte representanter från både Israel och Saudiarabien optimism om att hitta en lösning.

Syftet med den storskaliga attacken skulle kanske kunna vara att störa normaliseringsprocessen, tror Anders Persson.

– Möjligen finns det en iransk inblandning här, men det är rena spekulationer. Om så är fallet finns risken att konflikten sprider sig vidare i regionen, anser Anders Persson.

Israel

Israels officiella namn är Medinat Yisrael/Republiken Israel. Benjamin Netanyahu är premiärminister i republiken som har knapp 9 400 000 invånare

Israel anser att Jerusalem är huvudstad, men omvärlden behandlar med få undantag Tel Aviv som huvudstad. 2017 erkände USA Jerusalem som landets huvudstad.

Israel, som ligger i det sydöstra hörnet av Medelhavet, är det enda landet i världen med en judisk majoritetsbefolkning.

Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter.

Israel har sedan dess utkämpat flera krig med grannländerna. En ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna i Gazaremsan och på Västbanken, som ockuperades av Israel 1967.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet