Foto: Tamas Kovacs/MTI/AP/TT

EU dömer ut lag mot Soros-universitet

Ungerns lag om högre utbildning från 2017 är olaglig, fastslår EU:s domstol. Lagen är omtalad för att bland annat ha tvingat ett känt universitet grundat av George Soros ut ur landet.

Telegram från TT-Reuters / Omni
06 okt. 2020, 11.07

Lagen från 2017 stadgar bland annat att universitet registrerade i utlandet måste erbjuda samma utbildningar även i hemlandet för att få vara verksamma i Ungern. Men sådana regler "är inkompatibla med EU-rätten", skriver EU:s domstol i sitt utslag.

Reglerna strider enligt domstolen även mot Ungerns åtaganden som medlem av världshandelsorganisationen WTO.

Lagen väckte stor uppmärksamhet redan när den kom och anklagades då av opposition och kritiker för att vara ett sätt för den ungerska regeringen att ytterligare slå ner mot ungersk-amerikanske finansmannen George Soros, som sedan länge är i öppen fejd med de styrande i Budapest. Soros har länge stöttat flera icke-statliga organisationer i Ungern och även ett privat universitet, CEU, som är registrerat i USA.

Soros har blivit måltavla för konspirationsteoretiker världen över. I Ungern anklagar den hårdföra högerregeringen Soros, som är jude, bland annat för lömska planer på att fylla landet med muslimska invandrare. Några belägg för sådana uppgifter finns dock inte.